Novinaru su potrebni talenat snaga i istrajnost

Mira Adanja-Polak je već 25 godina u novinarstvu. Poznato lice RTS-a nedavno je posjetila Kotor i rođake njenog supruga. Bavi se istraživačkim novinarstvom za državnu televiziju Srbije, gdje priprema autorsku emisiju "Mira Adanja Polak i vi" i emisiju dokumentarnog tipa "Ekskluzivno", koja ide jedanput mjesečno.

U novinarskim krugovima vaše ime je poznato u cijenjeno, ne samo kod nas nego i u svijetu. Kakvo je, po vašoj ocjeni, u ovom trenutku stanje u našem novinarstvu?

Mislim da pravog novinarstva kao da više i nema, važno je napuniti novine. Jako veliki broj listova koji prave tiraž ima veliki broj neprovjerenih podataka. Ostajem u tradicionalnom novinarstvu i svaku ekskluzivu potkrijepim dokumentima. Danas je sve instant, kao što se više ne kuva goveđa supa, tako i domaćica stavlja supu iz kesice. To je ono što je "strefilo" današnje novinarstvo, posebno televizijsko. Snimiš nešto, napišeš tekst koji uopšte ne odgovara događaju. Svi kažu brže se živi – ne nego se jednostavno ide po površini. Kad god kažu da si se zadržala u novinarstvu, svi se čude, "a šta ćete poslije da budete", kao da to više nije neko zanimanje. Ja vjerujem u svoju profesiju.

Šta biste poručili "mladim snagama" ljudima koji tek počinju da se bave novinarskom profesijom?

Ako žele da ih mesar prepozna na TV-u ili da u porodici kažu "kako se mala slikala na televiziji", neka se ne bave ovim poslom. On je toliko užasno težak i naporan da prvo ako je neka djevojka jako lijepa, uništiće brzo njenu ljepotu. Novinarstvo guta, melje i ako čovjek za to nema stvarno snage, talenta i istrajnosti da u tome uradi nešto, neka se bavi nekim drugim poslom.

Pretpostavljam da ste imali u negativnih iskustava tokom vašeg rada u novinarstvu?

Naravno, uvijek sam imala urednika koji prvo što je želio da uradi je, kad sam bila jako mlada, da uzme i da ono što ja radim omalovaži, kaže da to nije novinarstvo, jer ima određenu šemu, recepturu, tendenciju da ispravi neki tekst. Sve ispravljene tekstove sam uvijek sačuvala, pa kad neko kaže to nije bilo tako, ja kažem "samo momenat to je ispravljeno". Borila sam se za svoj integritet a, inače, neprijatna iskustva zaboravim, volim samo lijepa.

(B. M, „Dan“, 17. avgust 2004)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar