Okruženi smo večitim „Salijeri“ tipovima

I u novoj televizijskoj sezoni (nedeljom, RTS 2, u 15.30), gledaćemo sjajne reportaže, zanimljive ljuds­ke priče, ispričane na atraktivan i prepoznatljiv način, očima TV autorke Mire Adanje-Po­lak koja već decenijama gradi svoj novinarski stil koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

– Sve je već izmišljeno, osim običnih stvari koje su tu, pored nas, i koje ne preispitujemo, jer ih i ne primećujemo – ovo su reči kojima se svih ovih godina rukovodi Mira Adanja-Polak i u kojima se krije či­ tava mudrost novinarske veštine.

– Sve poruke koje šaljem su takve da oni koji gledaju ovu emisiju mogu da se u njoj prepoznaju i da se zamisle. Ni­kada nisam u glave ljudi sipala mud­rovanja, ali sam uvek želela da ih naučim da postave prava pitanja, i sebi, i drugima. Što se tiče dilema, i sama sam stalno u njima, trudeći se da razumem često teško razumljive stvari.

Posebno je zanimljivo da ovu TV novinarku posle toliko godina novinar­skog iskustva, putovanja, upoznavanja velikih i malih, običnih ljudi, doka­zivanja, prepoznavanja, dobrih kriti­ka – i dalje krasi velika energija.

– Ona mora da dolazi od toga što je ne rasipam na beznačajne stvari i što umem brzinom zvuka da razvrs­tam bitno od nebitiog i prepoznam one koji energiju izvlače. Umaram se isključivo na kraju ostvarenog cilja. To je sladak umor nakon ostvarenog – koje sam sebi zacrtala. Pokreću me ideja i želja da ostvarim ponekad ne­moguće.

Otkriva nam da se nedavno vratila iz Rima, gde je posle devet godina do­bila saglasnost za intervju sa čove­kom koji je rekao čuveno“ne“ mafiji i čije je svedočenje dovelo do hap­šenja nekoliko vođa mafije u Italiji i svetu.

Za sebe kaže da retko odustaje. I prija joj kada joj kažu, a to je sve češće, da je uzor onima koji žele da se bave ovom profesijom.

Zbog toga je neminovno pitati je: kako doživljava novinarstvo – kao veštinu, iskustvo, zanat ili ipak kao dar za ljude i teme?

– Mnogi podučavaju novinarstvo, ali prepoznavanje pravih stvari se ne može naučiti. Zanat vas dovodi do kloniranja neke forme, ali samo veštine u kombinaciji sa urođennm talentom mogu da vas izdvoje. Volim da gledam insert iz filma“Mocart“, jer smo okruženi večitim Salijeri tipovima koji prepoznaju male Mocarte, mlade talente kojima ne daju da se razviju jer prepoznaju u njima ono što im Bog nije dao.

Ovu novinarku bije glas da je veoma uporna i da nikada ne odustaje i u to su se uverili njeni sagovornici.

Međutim, ona kaže da ipak odustaje, ali samo u situacijama kada joj nije stalo… Nikada ne odustaje od onoga što želi.

Zašto se u ovim zrelim godinama i dalje bavi novinarstvom? Da li za novinare uopšte postoji stanje mi­rovanja?

– To je moj poziv koji nema vremen­sko ograničenje, a ja često mirujem… kada su emisije spremne i čekaju emitovanje. Onako poređane, daju veliko zadovoljstvo da sam izgurala, ne za­boravite, svake nedelje emisiju“Ek­skluzivno“, pa vi vidite!

Mira Adanja-Polak još uvek ima snove i nada se da će jednoga dana možda biti bolje.

– Svoj autoritet merim tako što sam čula da je moja najstarija unuka Lara Polak svojim drugaricama rek­la da sam ja njena baba – u svom stilu, duhovito, odgovara za kraj.

(Isidora Masniković, „Politika“, 2. oktobar 2017)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar