Smeta mi neprofesionalnost

Godinama unazad, Mira Adanja-Polak svojoj vernoj publici priređuje nezaboravne intervjue i priloge. U njenoj emisiji „MAP i Vi“ gostuju ljudi do kojih je jako teško doći. Ovog leta pripremila je i ekskluzivni serijal.

Na osnovu čega ste pravili selekciju emisija prilikom pripreme letnjeg serijala sa oznakom „ekskluzivno“?

– Posle svake emitovane emisije imam uvek reagovanje gledalaca. Mnogi traže da se neke emisije ponove. To me rukovodi da ih ponovo emitujem, kao i neke emisije koje su emitovane prerano. Mislim da nisu mogle biti shvaćene na pravi način jer, obično kada sami prođemo kroz neke situacije, onda možemo da razumemo poruku programa.

Šta Vam smeta u novinarstvu danas?

– Neprofesionalnost. Kao da je provera podataka iz više izvora zanemarena. A sve mora da se proveri jer je odgornost novinarskog posla velika.

Da li možete da se prisetite emocija koje su Vama prevladavale kada ste radili neke od emisija iz serijala?

– Sećam se svog uzbuđenja tokom snimanja sa sinom atentatora na Hitlera, grofom fon Staufenbergom, kada saznajem da nije čitava Nemačka bila zločinačka, da nisu svi bili krvnici. Da ne može čitav narod biti žigosan. Bila sam zadivljena radeći emisiju sa vrhunskim ekspertom koji ulazi u trag krijumčarima umetničkih predmeta. Uvek imam jake emocije kada radim emisije i uvek se nečemu čudim. Nikako da uđem u rutinu. Kod Peđe Mijatovića u Valensiji bila sam zatečena delikatnošću situacije u kojoj sam se zatekla i dirnuta humanošću i etikom Peđe Mijatovića, koga su mediji prikazivali samo kao fudbalera. Bila sam uplašena ishodom povreda pilota Jelice Matić čiji je avion, kojim je pilotirala, pao na Havajima. Uvek mi je teško kada kamera beleži nečiju bol i strahovanje. Ekipa sa kojom radim Mirjana Maksimović, Zdravko Radojičić, Božidar Loos su tu da moje emocije dovedu na razumnu meru.

(Milica Kuzmić, „Blic“, 29. jul 2005)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar