Štedljiva stjuardesa

Kada je neko snalažljiv, talentovan i inteligentan, nije mu teško da već prvom platom nadmaši primanja svojih roditelja, pa i da ih obraduje lepim poklonima. Jedna od najboljih srpskih TV novinara Mira Adanja-Polak prvi pravi dinar zaradila je kao stjuardesa nacionalne kompanije, gde je radila šest meseci.

– Imala sam 26 godina. Već sam diplomirala psihologiju, znala par jezika i bila primljena. Želela sam da naučim kako da za najmanje vreme obavim što više poslova, a da slobodno vreme naučim da koristim što racionalnije. To što sam tada naučila primenjujem i danas. Niko ne može brže da se obuče i spremi od mene – priča Mira o svojim prvostečenim radnim navikama.

Prvi zarađeni novac potrošila je na jedan mali tepih koji i danas ima, jedan stočić i na komplet čaša neobičnog oblika. Ne može tačno da se seti cifre koju je dobila, ali zna da je zarađivala više od svog oca hirurga, svog muža inženjera, od svoje majke istoričara umetnosti i mnogih poznanika.

– Tada sam već štedela znajući da se to neće ponoviti. Moje koleginice su kupovale po aerodromima, a ja sam čuvala pare za putovanja i opremanje kuće. Mogla sam uvek da ostavim sa strane, i pored svakodnevnih troškova. Ili sam možda bila štedljiva, ne znam. Osećala sam se sigurno i nezavisno. Sećam se da sam ocu usred zime iz Rima donela korpu crvenih trešanja i uživala u njegovoj primedbi da stvarno preterujem – seća se Mira.

(M. M, „Press“, 10. maj 2008)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar