Svuda tražim neispričane priče

Mira Adanja-Polak ne prestaje da donosi ekskluzive iz belog sveta

Gde smo (telefonom) našli Miru Adanju-Polak – na jerusalimskom Zidu plača! Iako već ove subote, 1. maja, na RTS 1 gledamo jednu epizodu iz njenog serijala "Ekskluzivno", ona je već u potrazi za novim ekskluzivnim pričama – Polakova se nikada ne zaustavlja.

– Pored živih emisija "MAP i vi", koristim svaku priliku da zabeležim što više zanimljivih storija iz serijala "Ekskluzivno" – kaže nam autorka. U Izraelu radim još jednu porodičnu priču. Zapravo, reč je o familiji koja je došla iz naše regije i napravila posao koji je proslavio u svetu.

Kako uvek pronađete nešto što je posebno iz nekog drugog ugla, bez dnevnopolitičkih konotacija?

– Tražim neispričane priče svuda po svetu! U "MAP i vi" prilozi su takođe male dokumentarne emisije, samo kratke. Možda je moj "problem" što idem mnogo ispred, pa su neki intervjui koje sam uradila emitovani čak i nekoliko godina "pre". Tek kasnije postaju "vrući" i aktuelni. Meni se reportaže jednostavno događaju! Ljudi mi pričaju, pišu, javljaju se na moj i-mejl… I, ja ih slušam.
 
Zanima vas mali čovek velikih ideja?

– U Dubaiju sam, osim Voje Đorđevića koji, je zaposlio mlade stručnjake iz Srbije, upoznala arhitektu, ženu koja je dobila najprestižnije poslove u Emiratima. Pričam priču o momku koji je vezan za krevet i kome program "MAP i vi" pokušava da reši probleme. Dosad sam sakupila violine, klavire i uživo ih u programu poklonila talentovanoj deci. Dobila sam i jednu harmoniku. Kod mene je sve "transparentno" i uživo se događa. Ko poklanja, ko uzima – sve se vidi.

Šta ćete nam još doneti iz Izraela?

– Naišla sam na ekskluzivno pozorište, jedinstveno u svetu, u kojem glume deca koja – ne govore, ne čuju i ne vide!

I već u subotu gledamo priču pod naslovom "Pare na pesku – srce na Kaleniću"?

– Ona govori o Voji Đorđeviću, nekadašnjem sportisti, koji je životnu avanturu pretočio u uspešan biznis na Bliskom istoku. Radeći specifičan posao, imao je sreću da učestvuje u izgradnji najmodernijeg metroa na svetu, koji je ponos i dika Emirata. Ali, okupio je mlade stručnjake iz Srbije i poverio im odgovorne zadatke. Koliko je ta sredina različita, govore oni čija deca vole više pesak od trave…    

(K. Joković, „TV Novosti“, 1. maj 2010)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar