Svuda tražim neispričane priče

 01.05.2010
Autor: Mira Adanja-Polak

Mira Adanja-Polak ne prestaje da donosi ekskluzive iz belog sveta

Gde smo (telefonom) našli Miru Adanju-Polak – na jerusalimskom Zidu plača! Iako već ove subote, 1. maja, na RTS 1 gledamo jednu epizodu iz njenog serijala "Ekskluzivno", ona je već u potrazi za novim ekskluzivnim pričama – Polakova se nikada ne zaustavlja.

– Pored živih emisija "MAP i vi", koristim svaku priliku da zabeležim što više zanimljivih storija iz serijala "Ekskluzivno" – kaže nam autorka. U Izraelu radim još jednu porodičnu priču. Zapravo, reč je o familiji koja je došla iz naše regije i napravila posao koji je proslavio u svetu.

Kako uvek pronađete nešto što je posebno iz nekog drugog ugla, bez dnevnopolitičkih konotacija?

– Tražim neispričane priče svuda po svetu! U "MAP i vi" prilozi su takođe male dokumentarne emisije, samo kratke. Možda je moj "problem" što idem mnogo ispred, pa su neki intervjui koje sam uradila emitovani čak i nekoliko godina "pre". Tek kasnije postaju "vrući" i aktuelni. Meni se reportaže jednostavno događaju! Ljudi mi pričaju, pišu, javljaju se na moj i-mejl… I, ja ih slušam.
 
Zanima vas mali čovek velikih ideja?

– U Dubaiju sam, osim Voje Đorđevića koji, je zaposlio mlade stručnjake iz Srbije, upoznala arhitektu, ženu koja je dobila najprestižnije poslove u Emiratima. Pričam priču o momku koji je vezan za krevet i kome program "MAP i vi" pokušava da reši probleme. Dosad sam sakupila violine, klavire i uživo ih u programu poklonila talentovanoj deci. Dobila sam i jednu harmoniku. Kod mene je sve "transparentno" i uživo se događa. Ko poklanja, ko uzima – sve se vidi.

Šta ćete nam još doneti iz Izraela?

– Naišla sam na ekskluzivno pozorište, jedinstveno u svetu, u kojem glume deca koja – ne govore, ne čuju i ne vide!

I već u subotu gledamo priču pod naslovom "Pare na pesku – srce na Kaleniću"?

– Ona govori o Voji Đorđeviću, nekadašnjem sportisti, koji je životnu avanturu pretočio u uspešan biznis na Bliskom istoku. Radeći specifičan posao, imao je sreću da učestvuje u izgradnji najmodernijeg metroa na svetu, koji je ponos i dika Emirata. Ali, okupio je mlade stručnjake iz Srbije i poverio im odgovorne zadatke. Koliko je ta sredina različita, govore oni čija deca vole više pesak od trave…    

(K. Joković, „TV Novosti“, 1. maj 2010)

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.