Uvek mislim da je sve moguće

Nema sam pred talentima, volim da to pokažem u programu, jer talenat ne može niko da vam oduzme, kaže Mira Adanja-Polak

– Krajem svake godine, kad svi nešto sumiraju, ja se osećam pomalo tužno jer prošla je još jedna godina, za mene uvek radna. Pre neki dan iznenadi me telefonski poziv, pravi se publikacija povodom jubileja Televizije. Mlada saradnica dobila zadatak da me pita – "Samo mi recite koliko nagrada i koliko jubileja". Zatečena, odgovaram: "Nemam ni jubileje, a nemam ni nagrade".

– Nikada nisam razumevala ni jedno ni drugo. Važni su mi samo gledaoci i, naravno, kritika onih najboljih do kojih držim, kaže za naš list poznata TV autorka Mira Adanja-Polak, otkrivajući nam i da gledaoce uskoro očekuje nova emisija iz njenog prepoznatljivog dokumentarnog serijala "Ekskluzivno", koja govori o čoveku koji je čitav život posvetio britanskoj kraljici Elizabeti, tumačeći naciji njene govore i događaje na engleskom dvoru.

– Primio me je u svojoj kući u Londonu, otvorio svoju riznicu neverovatne dokumentacije i tu sam našla sve ono što objašnjava taj nacionalni osećaj koji imaju Englezi. Tu se vidi kako se gradi ljubav prema svojoj zemlji. Zato mi je ta emisija važna i zato sam se oko dobijanja tog razgovora dosta namučila, kaže naša sagovornica i dodaje:

– U Danskoj sam srela deset žena, ne baš u cvetu mladosti, koje su se popele na Kilimandžaro. To je susret koji daje optimizam svim ženama koje svoje zadovoljstvo vezuju za mladost. Zavirila sam i u neke tajne masona usred Beograda, a nisam htela ni da razočaram obožavatelje Đorđa Varde koga su upoznali preko pariskog "Rica" gde aranžira cveće.

Mećutim, žive emisije su za ovu vrsnu autorku ono gde dobija ideje koje joj, kako tvrdi, ne daju da spava. Jer, često joj se desi da joj u sred noći sine ideja i tada mora da je zapiše kako do jutra ne bi sve iščililo.

Često je pitaju, priča dalje Mira Adanja-Polak, otkud joj ideje.

– Ja sam ih oduvek imala. Mnoge moje ideje uznemiravaju. Uvek mislim da je sve moguće i kada ih imam, onda idem ka njima. Ono što volim to i realizujem. Ono što ne volim često ne umem ni da uradim. Moram da saosećam sa osobom koja mi nešto poverava, jer onda to šalje poruku gledaocima, ističe ona.

Naša sagovornica uvek se vezivala za ljude koji mnogo znaju, koji imaju veliko iskustvo. I dan-danas uči od njih. Ono što je uvek ostavlja bez reči i izaziva njeno divljenje jeste nečija visoka inteligencija, ali i brzina reagovanja, mudrost, znati oćutati.

– Nema sam pred talentima, volim da to pokažem u programu. Jer talenat ne može niko da vam oduzme. To je tako i gotovo, podvlači poznata novinarka koja nam se iskreno poverava da voli posao koji radi i da joj nikada ništa nije teško. Takođe, ništa joj nije dosadno. Može satima da sedi i nekoga nagovara da doće u program jer joj je do tog sagovornika iskreno stalo, a onda da ga i nagovara da ne ide na druge kanale bar mesec dana.

– Volim da to bude ekskluziva bar neko vreme. Neke ekskluzive su definitivno moje, jer osoba više nema. Nisu žive pa su ostale samo moje. Danas je teško obezbediti ekskluzivu jer i nema mnogo ekskluzivnih ličnosti, objašnjava.

Svake subote Mira Adanja-Polak pogleda špicu emisije i zahvali ekipi koja je podržava. Tada obično kaže sebi: "Evo, još jedna subota i nisam nezadovoljna".

– Iako je reč o živom programu, želim da sve bude pod konac. Svaku emisiju radim kao "sada i nikada više".

I za kraj, Mira Adanja-Polak nam kaže da pažljivo bira na koje će događaje ići jer kada bi išla svuda gde je zovu, onda ne bi mogla da proizvodi program. Redovno posećuje pozorišta jer mora da vidi glumca ili reditelja koji će joj biti gost.

– Ovih dana bila je i promocija monografije "Muzej kneza Pavla" koju sam doživela kao završetak mog opusa o Pavlu Karađorđeviću, Jelisaveti Karađorđević. Reč je o pet dokumentarnih emisija započetih još 1989. godine. Otuda i poziv "Kinoteke" da ti dragoceni materijali postanu deo njihove kolekcije o Karađorđevićima.

(D. Milanović, „Politika“, 13. mart 2010)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar