Život kroz ružičaste naočare

TV autorka Mira Adanja-Polak već decenijama, bez pauze, i sa podjednakim kvalitetom sadržaja, prisutna je na malom ekranu. Asketska posvećenost poslu, uz velika odricanja, i stalna traganja za dobrim pričama, obezbedili su joj sam vrh medijske orbite. Ekskluzivnost, atraktivnost, otkrivanje manje poznatih, dugo skrivanih informacija, ali i junaka naše istorije o kojima se ćutalo, i u novoj sezoni njene autorske emisije „Ekskluzivno“ biće zaštitni znak.

I u sasvim novim emisijama gledaoci mogu da očekuju isto što i do sada – priče ispričane možda različito, na drugačiji način, a nekada i neispričane priče. Pružiću im priliku da čuju i vide ljude koje do sada nisu imali prilike da vide i čuju, poručuje ova TV autroka za naš list i dodaje:

– Ja ne verujem u neke nove neviđene forme, već samo u ono što gledalac prepoznaje kao sadržaj koji može u poplavi najrazličitijih stimulansa da prepozna kao nešto što će ga interesovati i vezati za ekran. Često ne znam unapred šta je tema i koga ću intervjuisati. Neke ideje mi se rode od danas do sutra i tada iz čistog mira poželim da baš to uradim. Nekada taj materijal sačeka neka druga vremena da bude emitovan, jer mnogo toga osetim unapred da treba da se uradi i da će u jednom trenutku taj sadržaj biti ekskluzivan.

– Emisija „Ekskluzivno“ nije nastala kao zadata tema, ona je sebi prokrčila put tako što su snimljeni materijali vremenom postali ekskluzivni. Emisija se probijala godinama i postala zaštitni znak onoga što radim – kao i uvek samouvereno priča Mira Adanja-Polak.

Otkriva nam da putovanja započinje krajnje bezazleno i bez neke posebne namere, samo zato što „tamo negde“ nije bila ili zato što je dobila poziv da zabeleži neki događaj. I uvek se, po običaju, „nešto tamo“ neočekivano i dogodi.

– Važno je da uvek imam u glavi šta želim i tako nemoguće postane moguće samo zato što to jako želim i u to verujem. Uvek saslušam priču i pročitam svako pismo, a ljudi mi zato i pišu. Nikada ne znam gde me č eka to nešto posebno i različito, ističe naša sagovornica koja se upravo vratila sa jedne daleke destinacije…

Da li je reč „ekskluzivno“ u današnjem vremenu izgubila svoje pravo značenje i težinu?

– Ekskluzivno je uvek samo meni ispričana priča koju niko do sada nije ispričao, ili susret sa neobičnom situacijom u kojoj manje znamo ili način kako je neka priča urađena i ispričana. Danas sa internetom teško da se može sačuvati tajna i zato u emisijama govorim o tajnama i istinama.

Mira Adanja-Polak godinama neguje stil koji je krajnje jednostavan – nikada nijednu emisiju ne uradi na isti način. Jer, ako se odreknete sopstvenog viđenja stvari i situacija, podvlači, prestajete da budete autor. Ono što izdvaja jednog od drugog autora je upravo ta različitost tumačenja istih stvari.

– Ja se ne bojim da stvari vidim drugačije, što ne znači da ih vidim realnije. Volim da iz onoga što radim neko nešto nauči i možda je to i obuka za prepoznavanje jer mnogo toga promakne samo zato što ne umemo da prepoznamo, jasna je ova novinarka koja na kraju poručuje:

– Za mene su uvek stvari bile iste i jasne: dobro i zlo. Talentovanii oni bez talenta. Znala sam uvek šta umem, a šta ne. Moram da prođem uvek kroz strogi sud i da verujem da sam uvek uradila najbolje što umem. Kada prođem svoj sud, nikoga se ne bojim i to mi daje snagu da tragam. Ali, imam sreću da mi se ukus poklapa sa gledalištem kod izbora nekih tema i ličnosti. Mora da me interesuje ono što radim – ako mi srce nije u tome, ne vredi mi iskustvo. Mnogi kažu da nosim ružičaste naočare i da u svemu vidim nešto lepo i dobro… To je tačno jer znam da ako vidite samo zlo i negativno onda idete u bolest i nesreću i u to duboko verujem.

Tajna smrti Josipa Broza Tita

U današnjoj emisiji (RTS 2, 15.30) upoznaćemo majora dr Milomira Stankovića koji je kao dežurni lekar bio uz postelju Josipa Broza Tita u bolnici u Ljubljani.

Dr Stanković je sedeo pored kreveta svog maršala i sve zapisivao i slušao. Trebalo mu je sve ovo vreme da progovori i da napiše knjigu „Tito između života i smrti“. Kroz ispovest ovog čoveka saznaćemo šta se sve događalo u Sloveniji dok je Tito ležao, a mi dobijali štura saopštenja. Ko su bili lekari koji su davali mišljenja? Zašto je dr Stanković tek sada progovorio? Šta na sve kaže njegova žena? Videćemo i fotografije koje do sada nismo imali prilike da vidimo.

(I. Masniković, „Politika, TV revija“)

(„Politika, TV revija“, 30. oktobar 2016)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar