Nikada nisam imala velike zahteve niti nerealne apetite

Žena koja je novinar, diplomirani psiholog, istraživač, producent, saradnik i autor, u televiziji Beograd zaposlena 1971. godine, gde i danas radi kao autor emisije "Mira Adanja-Polak i Vi", poznata po brojnim priznanjima i ekskluzivnim intervjuima. Iako je psiholog, odabrala je novinarstvo kao svoj životni put. Danas govori o žurnalistici, koliko joj je psihologija zapravo pomogla, o dobrim i lošim stranama novinarske profesije.

Kako Vi kao školovani psiholog koristite svoje znanje u novinarstvu?

Koristim sva svoja znanja kako bih sve razumela i kako bih znala kako da postupam u često  delikatnim situacijama sa sagovornikom. Uvek je veoma važno znati kako se oseća osoba koju intervjuišete i koju često pitate i ono na šta ne želi da odgovori.

Kako je izgledao Vaš prvi intervju? Da li ga se sećate?

Ja ni ne znam koji je moj prvi intervju, kao što i ne znam koliko sam živih programa uradila, koliko dokumetarnih emisija. Stvarno ne znam. Nemam jubileje, ne brojim, samo radim uvek sledeću subotu isto kao i prvu, sa istom odgovornošću i pitanjem kada ide odjavna špica, da li je bilo dobro i da li je moglo da se gleda.

U počecima bavljenja novinarstvom da li Vam je neko bio vaspitač? Od koga ste učili?

U životu sam moralne kodekse prepoznavala kod roditelja. Mislim da su mi oni bili najbolji vaspitači. Posao kojim se bavim nisam ni od koga učila. Možda sam samo jednom bila izuteno opčinjena Barbarom Volters kada je jedno delikatno pitanje postavila na fascinantan način i kada je umorna i iscrpljena od posla zablistala onog sekunda kada su se svetla u studiju upalila i rekla "Dobro veče" u dnevniku američke tv stanice ABC.

U kojim trenucima Vam je ovaj posao bio najnaporniji?

Uvek kada sam morala da objašnjavam svoju ideju za rubriku koju treba da uradim ili da prezentujem ono što ću raditi. Uvek se divim onima koji pričaju o svom poslu i kako će to uraditi.

Šta volite u novinarstvu?

U novinarstvu volim iznenađenja. Krenem da radim jedno, a ono ispadne drugo. Kada jave jednu vest, a ne osete da je tu mnogo više. I dan danas volim da otkrivam stvari koje mi nisu rekli.

Čitala sam da ste ipak želeli da se vratite u Beograd, uprkos prilikama u inostranstvu… Da li ste se ikada pokajali zbog toga?

Ja nikada nisam živela u inostranstvu. Putovala jesam, ali nikada nisam bila van svoje zemlje.

Koji svoj uspeh smatrate najznačajnijim? Na šta ste najponosniji?

O uspehu obično sude drugi. Sebe ne doživljavam tako. Bitne su mi suštinske stvari u životu. Zdravlje i da budem okružena onima koje volim i koji me podržavaju. Nikada nisam imala velike zahteve niti nerealne apetite. Umem da se radujem i da sam često iznenađena, a kažu mi da se često i čudim.

Da li postoje teme koje, iz bilo kog razloga, niste želeli da načinjete u svojim emisijama?

Obično one gde nemam šanse da to ispravim ili promenim.

Recept za dobar intervju?

Ne postoji recept. Postiji šema ili kalup, ali ti intervjui ne daju mnogo, bar meni ne.

Ima li uopšte besmislenih dana u životu Mire Adanje Polak?

Kada ih nazrem, brzo ih osmislim.

Po čemu ćete pamtiti Aleksandra Tijanića?

Po jasnoći i krajnjoj netoleranciji prema gluposti.

(Barbara Smiljanić, FPN, novinarstvo i komunikologija, 12. decembar 2013)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

9 komentara na “Nikada nisam imala velike zahteve niti nerealne apetite”

 1. Bez komentara, sve samo pohvale za Miru i za emisiju. O našoj porodici je snimljeno nekoliko emisija i mnogo kraćih priloga. Vrhunac bi bio pojaviti se u Vašoj emisiji. Puno pozdrava uz “Dobro došli u naše domaćinstvo“.

  Odgovori
 2. Mira Adanja Polak je jedna jedinstvena. Sve čega se prihvati odradi genijalno. Obožavam da gledam njene emisije. Super i veliki pozdrav.

  Odgovori
 3. Mira Adanja Polak je jedna prvenstveno divna dama, jedinstvena i neponovljiva. Pravo je bogatstvo i sreća da postoji osoba kao ona, iskreno posvećena svemu onome što radi a povrh toga voli zemlju u kojoj je rođena i trudi se da nam pokaže deo sveta koji nikada ne bismo videli da nije njenog dara da prepozna prave stvari. Mogu joj se samo zahvaliti što postoji i što je dala pravi pečat svojoj profesiji. Njene visine treba slediti, iako će biti teško budućim generacijama da ih dosegnu. Vredeće ako bar pokušaju. Hvala, Miro, što postojite i želim Vam još mnogo dobrih emisija koje planirate da podelite sa nama.

  Odgovori
 4. Šta reći o Vama, Vi već sami govorite o svemu kao i Vaša dela, briljantni ste u svemu što radite, a posebno u novinarstvu. Traganje Vam dođe kao hobi, a iznad svega ste perfekcionista, posebno oduševljva saznanje da Vas ne opterećuje slava i nagrade. To je dokaz koliko ste uspešni i veliki u svemu, kao humanista i novinar, uvek Vas raduje darivanje i radost drugih ljudi. Uvek gledam i slušam sve ono što kazete, jer je kratko, pametno, konkretno i korisno. Hvala na svemu, veliki pozdrav od običnog smrtnika!

  Odgovori
 5. Sa uživanjem gledam svaku emisiju. Prosto ne mogu a da se ne divim takvoj gospođi, takvo držanje, govor, kultura, pamet. Za svako poštovanje!

  Odgovori

Ostavite komentar