Verujem u nemoguće

Autorku i voditeljku jedne od najdugovečnijih emisija Javnog servisa „Mira Adanja Polak i vi“ ekskluzivni intervjui vinuli su među najcenjenije novinare sa posebnim veštinama u zemlji i svetu. Tokom rata u BiH oezbedila je za britanski Kanal 4 intervju sa bivšim predsednikom Srbije i SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, koji je emitovan u više od 60 zemalja sveta. Svake subote od 14.05 na RTS 1 kroz razgovor sa značajnim ličnostima iz sveta nauke, kulture, politike i umetnosti, Mira Adanja- Polak pruža nam svoje viđenje aktuelnih problema. U stvaranju ove popularne emisije rukovodi se isključivo instinktom.

– Sreća je da se moj izbor poklapa sa ukusom gledalaca – tvrdi Mira Adanja-Polak. Podilaziti publici nije lako, ali onda to nije autorsko delo. Ona se vaspitava. Volim da gledaoci kroz moju emisiju saznaju nešto što će im koristiti. Učim ih da prepoznaju određene situacije i stvari. Dajem primere iz sveta sa kojma mogu da se identifikuju i ukazujem na ono što je bitno u ovom vremenu poremećenih vrednosti.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Intervju sa kneginjom Olgom, suprugom princa Pavla, na koji sam dugo čekala. Ovaj razgovor je prvi ušao kao novinarski zapis u Jugoslovensku kinoteku. Zadovoljna sam i nedavnim razgovorm sa bugarskim premijerom Borkom Borisovom. To je bio njegov prvi intervju za srpske medije u poslednjih deset godina, a dogodio se zato što verujem u nemoguće.

Koju priču smatrate krunom svoje karijere?

– Ne verujem u krune karijera, već u trajanje. Plašim se nagrada, priznanja i idealizacija. Kruna bi možda bila ono što više ne može da se ponovi, kao što su Jovanka Broz, Vili Brant, Grejam Grin. Još se ne osvrćem i ne sumiram. Svake subote, kada vidim odjavnu špicu emisije, stavim cvetni venčić na glavu i kažem veliko hvala mojoj ekipi.

Posle višedecenijske zavidne karijere, postoji li nešto čemu se iznova oduševljavate?

Svaka nova reportaža za mene je izazov, jer mi daje energiju da realizujem ono što sam zamislila.

Kako reagujete kada vam neko kaže da ste ponekad drski i u komunikaciji sa gostima?

– Nisam drska, samo postavljam jasna pitanja. Kada ne dobijem odgovor, pitam dok se ne dogodi suprotno. Da li je to drsko?

Imate blizak odnos i odličnu komunikaciju sa gledaocima. Koliko je važno biti otvoren sa publikom?

– Toliko toga ima van ekrana. Ljudi se poveravaju i govore o svojim problemima. Gledaoci mi često pišu na www.adanja-polak.com. Komunkacija sa njima daje mi mogućnost da stvari bolje sagledam, da ih menjam i poboljšam. Naučila sam da se nikad ne zna odakle dolazi ekskluziva.

KULINARSTVO

Izjavili ste da novinar koji ne ume da kuva, ne zna ni reportažu da napravi. Koje jelo umete najbolje da spremite?

– Ni od čega uvek možete da napravite ručak. To je snalaženje u nepoznatoj situaciji. Nije kulinarska veština praviti po receptu, već od zatečenog u frižideru skuvati jelo koje svi pohvale. To umem.

(Milica Bobinac, „Večernje Novosti“, 11. jun 2016)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Verujem u nemoguće”

  1. Miro, carice… Vaše emisije su uvek predmet mog interesovanja, a naročito o aktualnim temama iz raznih oblasti. Uvek ste aktualni, precizni i maksimalno se trudite da obavestite ljude o najbitnijim, rekao bih detaljima, koje pogađaju običnog čoveka, ma o kojoj temi da se radi… Meni najdraža emisija Eksluzivno o Lolici i njenom mužu koji je slagao da je svojim novcem, tj. novcem svoje žene platio večeru i ostao bez ičega i u moralnom i u materijalnom smislu. Da li mislite da je to kod nas moguće? Zgrada doma JNA u Smederevskoj Palanci je u bukvalnom smislu poklonjena Miškoviću, naravno, sve je legalno, ali ta zgrada je mogla uz manje arhitektonske korekcije da bude muzička škola ili bilo kakav prostor namenjen mladim i kreativnim ljudima poput Mixera u Beogradu. Moje iskrene čestitke i želim Vama i Vašim saradnicima još uspeha u daljem radu i još boljih priloga.

    Odgovori

Ostavite komentar