Dragulji su večni

Jedan od najcenjenijih svetskih poznavalaca i dizajnera dragog kamenja, unuk kneza Pavla, uz pomoć princa Majkla od Kenta i njegove supruge, organizovao je u Londonu spektakularnu izložbu na kojoj je predstavio svoju najnoviju kolekciju namenjenu najbogatijoj klijenteli Dragulji su večni.

U elitnom izložbenom prostoru Partridž, smeštenom u luksuznom londonskom Nju Bond Stritu početkom juna organizovana je izložba nakita slavnog dizajnera Dimitrija Karađorđevića, unuka kneza Pavla i bratanca kneginje Jelisavete Karađorđević.

U svom imenu princ nosi ime zemlje koja više ne postoji i u kojoj nikada nije bio.

Ovaj talentovani čovek, sin princa Aleksandra i Marije Pije od Jugoslavije, po rođenju Marija Pija od Savoje, svoju nadarenost je pokazivao još u mladosti, fasciniran porodičnim nakitom majke i bake. kneginje Olge. Princ Dimitrije je sin najstarijeg brata kneginje Jelisavete Karađorđević.

Rođen je u Francuskoj, u Versaju, školovao se u švajcarskom Gštatu. diplomirao pravo na Pariskom univerzitetu i onda otišao u Njujork.

Persijsko blago

Od ranog detinjstva bio je opčinjen smaragdima, čija zelena boja i dominira njegovim kolekcijama. Često se igrao velikim komadima dragocenog zelenog kamenja, posebno majčinim prstenom.

Već kao trinaestogodišnji dečak imao je običaj da crta modele nakita. Ipak, odlučujuću ulogu, po njegovom priznanju, imao je put u Teheran, kad je sa šesnaest godina s roditeljima bio u poseti iranskom šahu. Tokom jedne večere izrazio je želju da vidi nakit legendarne riznice Kraljevske palate. Ono što je u njoj doživeo pamtiće celog života.

– Bilo je čudesno i nezaboravno, lepše i raskošnije od onoga što sam mnogo godina kasnije video u Londonu, gde se nalazi nakit Britanske imperije, i kolekcije turskog sultana u Topkapi-saraju u Istan-bulu. Sve što sam video u Teheranu bacilo je u senku ostale riznice – kaže princ Dimitrije.

Put do slavnog juvelira sa autoritetom, člana malog društva najvećih poznavalaca dragulja, nije bio lak. Prvi posao je našao u bankarstvu. Tokom rada u čuvenoj aukcijskoj kući Sotbi započeo je studije gemologije, nauke koja se bavi dragim kamenjem, kako bi se pripremio za bavljenje ovom umetnošću.

Učestvovao je u organizaciji nekoliko najčuvenijih aukcija nakita, među kojima se još pamte one vojvotkinje od Vindzora i Džeki Onazis. U svetu draguljara postao je poznat po kolekcijama za kuće Assael i Phillips de Rury & Luxenbourg.

Izložba u Patridžiu rezultat je velike želje princa Dimitrija da otmenost nakita carskih porodica približi što većem broju ljudi. Izloženi nakit je neobičan, većih dimenzija nego što smo navikli da vidimo, s dragim kamenjem izuzetno visoke čistoće, i predstavlja poseban luksuz za svakoga ko se odluči da ga poseduje.

Iako su se dragoceni predmeti nalazili ispod nekoliko centimetara debelog neprobojnog stakla, svuda okolo su bili krupni ljudi, koji su sa slušalicama u ušima nemo posmatrali svaki detalj u galeriji. Da bi ga pokazao prijateljima, princ Dimitrije je komad nakita uzimao u ruke i nežno ga okretao sa svih strana, kako bi se prisutni uverili u njegovu lepotu.

O ceni ni reč

Urednica za nakit "Vouga", Kerol Balton, istakla je da se Dimitrijeve kreacije razlikuju od svega što je dosad videla, a bavi se takvim poslom da je mnogo toga videla, zaključivši da će ono što je princ dizajnirao imati velikog uspeha.

Izložbi je prisustvovalo mnogo poznatih ličnosti. Najveću pažnju privukli su princ Majki od Kenta i njegova supruga, pod čijim se pokroviteljstvom ovaj glamurozni događaj i održao.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević, kojoj je Dimitrije bratanac, bila je jedna od zvezda večeri. Nedavno je čitava kolekcija njene majke, princeze Olge, prodata na aukciji u Kristiju. Bio je to nakit za divljenje.

Bio je prisutan i Uri Keler, koji je devedesetih stekao veliku slavu savijajući kašike i viljuške pogledom, bez dodira. Ovom prilikom je još jednom demonstrirao svoju veštinu i jednu savijenu viljušku sa svojim potpisom poklonio Jelisaveti.

Veliku pažnju izazvao je i ruski multimilioner Boris Berezovski. Obučen u ležernu belu košulju, nije odavao utisak čoveka koga juri ceo svet, posebno ruska država.

Bilo je i mnogo ljudi našeg porekla, kao što su Olga Antić, kćerka predratnog ministra i Milica Ilić, naslednica velikog kompleksa zemljišta u srpskim banjama, inače jedan od najvećih stručnjaka za rusku umetnost.

Cena nakita je bila tajna za sve prisutne. Iz toga se može izvesti zaključak da samo probrana klijentela, zainteresovana za kupovinu, može saznati koliko koštaju dragulji. Među posetiocima bilo je i nekoliko dama u poznim devedesetim godinama, za koje se moglo čuti da su sigurni kupci.

– Oduvek sam želeo da napravim veliku kolekciju, ali za realizaciju takvog poduhvata bilo mi je neophodno mnogo novca. Ovog puta je taj problem rešen tako što je američki privatni investitor Tod stao iza projekta. S njim sam 2006. osnovao firmu pod imenom Prince Dimitri LLC sa sedištem u Njujorku – ističe princ Dimitrije. 

(Mira Adanja-Polak, „Gloria press“, 25. jun 2008)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar