Kako Evropljanka vidi Amerikanku

Amerikanka je blistava žena ako živi u Njujorku, jer u Njujorku sve blješti, sve ima odsjaj, jer je to u modi. Nosi se sve ono što je u suprotnosti s večernjom garderobom — uveče, a sve večernje — nosi se ujutro. Novi modni trend obezbedio je rukom pletene džempere i predviđa se za proleće crno-bela kombinacija. Njujorčanku ćete prepoznati van Njujorka, jer u nju gledaju kao u belu vranu čim se makne iz "velike jabuke" (tako zovu Njujork). Ona se u Vašingtonu tretira kao gost iz inostranstva; hitra je, poslovna i sve što zamisli, ostvaruje veoma brzo, a ako ne uspe, ubrzo kreće u novu akciju. Ona nikako nije tipična Amerikanka, a takva postoji samo u sociološkim studijama kojima se ne ponose ni feministkinje ni sociološki instituti.

Uvek se reporter dvoumi: da li da sve u Americi prihvati površno ili da se udubljuje? Ako se udubi u probleme, ako posmatra i misli, od puta punog uživanja, radosti i zabave nema ništa!

Ni u jednoj zemlji sveta se koncept ponuđene sreće više ne razlikuje od one koju možete da realizujete. Uspešna američka žena mora da bude kao bog Šiva sa sto ruku, jer, američki koncept "srećne žene" uključuje uspešnu porodicu, materinstvo, uspešnog muža, urednu kuću, dobro plaćen posao, društvena priznanja.

Bez ekonomske sigurnosti, ona vrlo teško može da izgradi svoju ličnost. Sigurnija je u grupi nego sama, iako s grupom i ne komunicira. Ako je nezaposlena, što je često za nju, imaće vremena uglavnom prodavac i ona će pokupovati mnogo šta, samo da bi je neko čuo.

Kviz na televiziji okupio je bračne parove i postavljanjem pitanja došlo se do zaključka da se bračni parovi uglavnom ne poznaju i veoma retko razgovaraju. Razgovori, druženje uz kafu najveći su luksuz Novog sveta. Biti udvoje je preporučljivije, nego biti sam. Kad ste u društvu, u restoranu dobijate bolje mesto. A kad ste sami, i konobar vas ćušne u neko zabito mesto.

U ovoj kolevci feminizma, od pokreta do oslobađanja žena nije ostalo ništa. Nema više maslinastozelenih ispranih košulja i neuredno odevenih devojaka, više niko ne nosi transparente s porukama da bi američka žena trebala da se oslobodi (čega?). Žene su ženstvenije no pre dve godine, a Fara Foset-Mejdžers, glumica-maneken i ponos američkih žena, svuda priča da je udata, da ima dete, a porodičnu sreću ističe iznad karijere.

Šta je doneo (odneo) feminizam ženi Amerike?

Lažnu snagu osnovanu na govorima ambicioznih supruga političara, a veliki broj sledbenica ostao je bez porodice. Osnovana su mnoga bračna savetovališta i veliki broj bračnih terapeuta je našlo nova zanimanja. Lekar bi trebalo da spase bračnu zajednicu. Sve žene žele da se dokažu, a to nije lako. One još teško dolaze na odgovorna mesta, još su plaćene manje za rad koji obavljaju i muškarci, a pored toga su i žene.

Na Brodveju se igra mjuzikl "Kours lajn" u kojem mlada, ambiciozna glumica peva pesmu u kojoj gledalištu saopštava kako je za uspeh najvažnije imati "grudi i zadnjicu", a da ona, pošto nema ni jedno ni drugo, sumnja u uspeh. Naravno, njena žalopojka svake večeri dobija glasan aplauz. A u njenoj pesmi je istina: fizički izgled je ovde veoma važan. Mladost je ovde najveći kapital i zato ona mnogo duže i traje. Devojke od trinaest godina počinju svoj život, imaju svoja društva, a kozmetičke kuće čine sve da se svežina i mladost očuvaju, tako da se svakog dana na tržištu pojavljuje poplava sredstava za podmlađivanje kože. Plastična hirurgija je sastavni deo kozmetike, a lepi zubi, sveže oprana kosa i mirisi svežine su uslovi uspeha. Ne možemo se oteti utisku da se Amerikanke nisu promenile, da i pored amandmana o jednakim pravima u koji je uključena ista plata za isti posao, da i pored obećanja da su na poslu svi listi, Amerikanka ni bez feminizma nije mnogo zadovoljna. Ona želi da je uvažavaju, da razgovara sa svojim mužem, očekuje da joj se podizanje dece prizna u rad, kao i izgrađena karijera uspešnog muža. U stvari, Amerikanka nije drugačija od drugih žena; ona, jednostavno, želi ono što i sve žene sveta: pažnju, ljubav, vreme, ali i pokoji "popust", jer je žena!

(Mira Adanja-Polak, „Amerikanci“, 31. jul 1978)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar