Balet i džentlmen – Milorad Mišković – 18. septembar 2022.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14:50

Milorad Mišković bio je jedan od velikih baletskih igrača. Bio je u rangu velikog Nurajeva.

Jednom prilikom odavno, kada je balet pozorišta iz Beograda bio na gostovanju u Parizu, odlučio je da se ne vrati u svoju zemlju. Ostao je u Parizu i tamo nastavio svoju baletsku karijeru. Milorad Mišković jedan je od najvećih baletskih igrača 20. veka.

Dugogodišnji predsednik Asocijacije za igru pri UNESCO-u, slavu je stekao i kao savremenik Serža Lifara, najvećeg ruskog koreografa, kome je, Miškovićevom zaslugom, u jugoslovenskoj ambasadi u Parizu dodeljen počasni orden tadašnje Jugoslavije.

Milorad Mišković živeo je u Parizu, iz koga je odlazio na veliki broj gostovanja širom sveta. Radio je sa svim velikim koreografima i bio partner najpoznatijim balerinama sveta među kojima je i Margo Fontejn i Karla Frači.

Oženio se kasno i počeo da vodi jedan mirniji život. Izuzetno je bio vitalan, ljubopitljiv i obrazovan. On govori o zaboravljenim nastupima ovekovečenim na starim filmskim trakama, koje su pronađene u zaturenom koferu. Oženio se svojom obožavateljkom Amerikankom koja ga je pratila gde god bi nastupao.

Ostao je vezan za svoju zemlju i Valjevo gde se rodio.

Emisija je dokument jedne velike karijere. Do kraja svog života živeo je u Nici gde je i umro u svojoj 86 godini.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar