„Balet i džentlmen“ – Milorad Mišković – 29. jun 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Milorad Mišković jedan je od najvećih baletskih igrača 20. veka, uz Nurajeva, najproslavljeniji naš umetnik u svetu. Umro je u 86. godini u Nici.

Dugogodišnji predsednik Asocijacije za igru pri UNESCO-u, slavu je stekao i kao savremenik Serža Lifara, najvećeg ruskog koreografa, kome je, Miškovićevom zaslugom, u Jugoslovenskoj ambasadi u Parizu dodeljen počasni orden tadašnje Jugoslavije.

Milorad Mišković živeo je u Parizu, odakle je odlazio na veliki broj gostovanja širom sveta. Radio je sa svim velikim koreografima i bio partner najpoznatijim balerinama sveta, među kojima je i Margot Fontejn. Oženio se kasno i počeo da vodi jedan mirniji život. Izuzetno je bio vitalan, ljubopitljiv i obrazovan.

On Miri Adanji-Polak prilikom nekoliko susreta govori o gotovo zaboravljenim nastupima ovekovečenim na starim filmskim trakama, koje su pronađene u zaturenom koferu.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara na “„Balet i džentlmen“ – Milorad Mišković – 29. jun 2013.”

 1. Poštovana gđo Adanja Polak,
  Veliko mi je zadovoljstvo da Vam se ovom prilikom obratim. Nakon što sam godinama pratio Vaš rad, odlučio sam Vam se obratiti kao gledatelj Vaše emisije o najvećem baletskom umjetniku naših prostora. Naime, snimak Vašeg pariskog gostovanja me je duboko dirnuo i potakao na razmišljanje gdje je naša elita danas i ko nas zaista i na koji način predstavlja svijetu. Nažalost, na dan smrti cijenjenog umjetnika nijedan medij se toga nije sjetio. Da je kojim slučajem rođen u Hrvatskoj, tri dana bi bio slavljen kao najveći, a onda se ljutimo kada svojataju našeg Teslu, Boškovića, Dragutinovića, Džamonju. No to je za neku drugu temu. Poznajem brojne umjetnike i erudite koji bi bili presretni da mogu vidjeti ovaj intervju, a ja osobno bih bio presretan ako bih isti snimak posjedovao.
  Srdačno, uz velike pozdrave od jednog zagrebačkog violiniste i umjetnika koji je jedno vrijeme živio i u Srbiji.

  Koristan link – snimak emisije:
  http://www.rts.rs/page/tv/sr/news/20/RTS+1/41/Vi+i+Mira+Adanja-Polak.html?position=-1

  Odgovori
 2. Draga Miro,
  Opet ste me prijatno iznenadili i učinili vrlo ugodnim kišno ljetno popodne emisijom o Miloradu Miskovicu. Ovo je divan „bijeg“ u prošlost. Gledam i uživam.
  Hvala i srdačan pozdrav

  Odgovori

Ostavite komentar