„Balet i džentlmen“ – Milorad Mišković – 29. jun 2013.

 26.06.2013
Autor: Mira Adanja-Polak

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Milorad Mišković jedan je od najvećih baletskih igrača 20. veka, uz Nurajeva, najproslavljeniji naš umetnik u svetu. Umro je u 86. godini u Nici.

Dugogodišnji predsednik Asocijacije za igru pri UNESCO-u, slavu je stekao i kao savremenik Serža Lifara, najvećeg ruskog koreografa, kome je, Miškovićevom zaslugom, u Jugoslovenskoj ambasadi u Parizu dodeljen počasni orden tadašnje Jugoslavije.

Milorad Mišković živeo je u Parizu, odakle je odlazio na veliki broj gostovanja širom sveta. Radio je sa svim velikim koreografima i bio partner najpoznatijim balerinama sveta, među kojima je i Margot Fontejn. Oženio se kasno i počeo da vodi jedan mirniji život. Izuzetno je bio vitalan, ljubopitljiv i obrazovan.

On Miri Adanji-Polak prilikom nekoliko susreta govori o gotovo zaboravljenim nastupima ovekovečenim na starim filmskim trakama, koje su pronađene u zaturenom koferu.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

3 komentara

 1. Matija Matijević
  |

  Poštovana gđo Adanja Polak,
  Veliko mi je zadovoljstvo da Vam se ovom prilikom obratim. Nakon što sam godinama pratio Vaš rad, odlučio sam Vam se obratiti kao gledatelj Vaše emisije o najvećem baletskom umjetniku naših prostora. Naime, snimak Vašeg pariskog gostovanja me je duboko dirnuo i potakao na razmišljanje gdje je naša elita danas i ko nas zaista i na koji način predstavlja svijetu. Nažalost, na dan smrti cijenjenog umjetnika nijedan medij se toga nije sjetio. Da je kojim slučajem rođen u Hrvatskoj, tri dana bi bio slavljen kao najveći, a onda se ljutimo kada svojataju našeg Teslu, Boškovića, Dragutinovića, Džamonju. No to je za neku drugu temu. Poznajem brojne umjetnike i erudite koji bi bili presretni da mogu vidjeti ovaj intervju, a ja osobno bih bio presretan ako bih isti snimak posjedovao.
  Srdačno, uz velike pozdrave od jednog zagrebačkog violiniste i umjetnika koji je jedno vrijeme živio i u Srbiji.

  Koristan link – snimak emisije:
  http://www.rts.rs/page/tv/sr/news/20/RTS+1/41/Vi+i+Mira+Adanja-Polak.html?position=-1

 2. Jadranka Stupar
  |

  Draga Miro,
  Opet ste me prijatno iznenadili i učinili vrlo ugodnim kišno ljetno popodne emisijom o Miloradu Miskovicu. Ovo je divan „bijeg“ u prošlost. Gledam i uživam.
  Hvala i srdačan pozdrav

 3. Radoje Roglić
  |

  Hvala Vam za prikaz lika i dela velikana gospodina M. Miškovića u Vašoj emisiji.

Ostavite komentar

Error! This email is not valid.