Čovek za sva vremena – Šimon Peres – 24. septembar 2017.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17.05

Sećam se da je razgovor sa Šimonom Peresom bio moj najteži intervju do sada, jer sam ga žarko želela, a onda sela kao đak preko puta čoveka čija je politička karijera duga 70 godina. Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje.

Sada sam na intervju došla kao novinar, ali sam želela i da nešto naučim o dugovečnosti i mudrosti.

I danas sam svesna i znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom, dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji iz detinjstva. Njih nije mogao da odbije.

simon-peres

Danas ovaj ponovljeni intervju može poslužiti kao putokaz za pregovaranja i bolje razumevanje za sva događanja u svetu.

Pamtim Peresove rečenice: „Nijedna zemlja ne može da zaustavi istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov.“

Govorio je jasno i mudro, objašnjavao mi da ako čovek savlada u životu svoju majku – da je onda savladao čitav svet. Ta rečenica mi i danas zvoni u ušima.

Ja sa Peresom nisam pravila intervju. Sa njim sam imala tu čast da razgovaram, a taj razgovor je zanimljiv i gledaocima. I dan danas mi zvone njegove reči: „Slušam dosta i čitam, posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred“.

„U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak“ – kaže on. Ljudski mozak je najprecizniji instrument koji postoji na svetu.

Razmišljam kako da sačuvam mozak od spoljnih štetnih uticaja. Kako da zadržim dobro rasuđivanje i kako da ostanem ono što sam u biti.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar