Gordana Bajloni – 30. april 2016.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Bajlonijeva pijaca u Beogradu jedino je mesto koje podseća na ime poznate beogradske porodice Bajloni, kao i jedna kuća, nekada njihova, u ulici Kneza Miloša u Beogradu.

Poneko i prođe pored bezbroj njihovih imanja u Beogradu, a da i ne zna da je to nekada bilo njihovo. Porodica je bila ugledna građanska, sa velikim brojem značajnih prijatelja širom sveta.

Gordana Bajloni bila je obrazovana, lepa, bogata, rado viđana u mnogim društvima i drugačija…

Odmah posle početka Drugog svetskog rata, čitava porodica se iselila, a samo još po neko od Bajlonijevih živi u Beogradu, trudeći se da dođe do svog imanja.

Gordanu Bajloni srela sam u Lisabonu, gde je živela sama u kući, a intervju mi je dala posle nekoliko provera, kako mi je sama kazala. Proveravala je da li me neko šalje, da li imam neki cilj, da li treba nešto posebno od nje da saznam. Sve je proverila i, kako mi je sama nagovestila, intrevju je dala pod jednim uslovom… a uslov je bio da bude prikazan tek nakon njene smrti.

Njenu odluku sam poštovala: emisija je kultna jer dokazuje jedan stalni ciklus naših života koji se ponavlja na ovim prostorima.

Kazivanje ove žene izuzetne inteligencije i integriteta – ukazuje na potrebu stalnog dokazivanja i upozorava da se kod nas situacije stalno vraćaju i ponavljaju,  a da iz tog ponavljanja retko učimo.

Njeno kazivanje je značajno jer dokazuje da se istorija ponavlja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar