Kako sam odbio Diora – Aleksandar Joksimović – 24. oktobar 2015.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

“Kada sam Aleksandra Joksimovića ponovo srela, posle dvadesetak godina, bio je isti – nasmejan, smiren i još uvek mišljenja da svako istupanje u javnosti nema nekog posebnog smisla, jer se ionako već dugo ne bavi modom.

Došla sam u njegov dom pun uspomena, držala sam šešir u rukama koji mi je odavno poklonio i koji je postao moj zaštitni znak kada god sam snimala na vetru.

joksimovic1

Razgovarali smo dugo i tako je ovih dana nastao ekskluzivni intervju dat pred kamerama dvadeset godina nakon izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, posvećene njemu, na čije otvaranje nije ni otišao. Nikada nije voleo gužvu jer mu, kako je rekao, ne prija.

Izgleda lepo, a godine mu nisu oduzele otmenost, skromnost, odmerenost i svojevrsni šarm. Uopšte se nije promenio. Danas ima 82 godine” – ovako Mira Adanja-Polak opisuje svoj susret sa proslavljenim modnim kreatorom.

joksimovic2

Od momenta kada je Aleksandar Joksimović 1967. godine prikazao svoju prvu kolekciju visoke mode „Simonidu”, nizao je samo uspehe. Moskvu i Pariz 1969. osvaja svojom kolekcijom „Prokleta Jerina” i dobija ponudu da postane kreator modne kuće „Dior”. Slede Rim, Njujork…

simonida

Njegove modele nosile su mnoge slavne ličnosti kod nas i u svetu, a kreirao je i za Jovanku Broz.

Aleksandar Joksimovich, modni kreator
Aleksandar Joksimovich, modni kreator

Prvi put posle skoro dvadeset godina Aleksandar Joksimović pojavljuje se u dokumentarnoj seriji „Ekskluzivno” Mire Adanje-Polak.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Kako sam odbio Diora – Aleksandar Joksimović – 24. oktobar 2015.”

  1. Moja mama ima 77 godina. Priča o Aleksandru Joksimoviću za nju je bila posebna po mnogo čemu. Odmah je pronašla svoju fotografiju slikanu u parku u naselju Ulpijana u Prištini 1970. god. Na slici ima predivan kaput Ace Joksimovića kupljen u „Kluzu“. Kaput je božanstven, ručno tkan u zemljanim nijansama, sa vezenim ornamentima, kreacija jedinstvena, kao i moja mama Divna, kao i to vreme i Priština tada. Srdačni pozdrav vama i vašem gostu! Divna Milićević i Svetlana Babić

    Odgovori

Ostavite komentar