Kako se oblačila Jovanka Broz – 25. oktobar 2020.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

U ovoj emisiji videćete slike haljina koje je nosila Jovanka Broz, a koje su zatečene u kući posle njene smrti.

Jovanka Broz

Na poziv Republičke direkcije za imovinu i predlog naslednika Jovanke Broz, njenog sestrića i njegove supruge, muzejski savetnik Mirjana Menković je dok je bila direktor Etnografskog muzeja u Beogradu formirala komisiju radi popisa privatnih stvari, koje su se nakon njene smrti zatekle u kući u kojoj je živela.

Jovanka Broz

Tokom popisa, gde su bili opisivani predmeti i sve sto se našlo u toj kući, bili su prisutni kustosi preparatori, konzervatori fotografi iz Etnografskog muzeja, kao i komisija Muzeja Jugoslavije i Republičke direkcije za imovinu. Svi su oni popisali, odn. kako se stručno kaže „izlučili predmete“ prema svojim specijalnostima.

Jovanka Broz

Etnografski muzej izlučio je odevne predmete Jovanke Broz. Mirjana Menković mi je pokazala i uzorke nekih materijala od kojih su se šile haljine Jovanke Broz.

U svojoj doktorskoj disertaciji „Savremena žena“, u kojoj je obradila odnose među polovima i kulturu ženstvenosti u Srbiji, govorila je o značaju naših žena u 20. veku i njihovom uticaju na stvaranje stila modernog odevanja u socijalizmu. Poseban deo posvetila je Jovanki Broz, izučavajući njen stil odevanja.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar