Kako to rade Švajcarci – 20. jun 2012.

Serija "Ekskluzivno", sreda, 16:00, drugi program RTS-a

Švajcarci rade kao sat. To se često čuje. Tačni su, precizni u svemu što rade. Kako su oni organizovali svoj Parlament? Kako se ponašaju članovi Parlamenta, kako žive?

Obišla sam sela i videla kako švajcarski seljak vidi svoj posao, koliko mu država pomaže, čemu uče decu već od treće godine.

U razgovoru sa predsednicom Švajcarske Doris Leuthard saznajemo kako jedna zemlja može da funkcioniše, kako šef države može bez obezbeđenja da šeta ulicama grada.

U vreme posete, Švajcarska je dobila "žensku Vladu" – malo neobično za tradicionalne Švajcarce. Gradonačelnica Ciriha Korin Mauh govori o svojim građanima, o tome da preko sto nacionalnosti živi u Cirihu bez problema.

Ulice Berna, glavnog grada Švajcarske, uglavnom su prazne tokom dana – ljudi rade. Nema razmetanja, a zemlja je i te kako bogata – ali skromnost je Švajcarcima urođena, kao i štedljivost. Koliko možemo od njih naučiti?

Na pijaci je najskuplja neprskana jabuka. Cena mesa određuje se na po 100 grama, a ne po kilogramu. Ne kupuju se velike količine. Sve je nekako umereno za nas koji dolazimo iz jedne neumerene sredine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar