Katar – lepo i različito – 16. avgust 2020.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:05

Katar me je iznenadio. Očekivala sam jedno, a dobila nešto potpuno različito.

Na čuvenom forumu Doha 2019 koji se održava u Dohi već niz godina, upoznala sam ljude različitih pogleda i političkih uverenja koji su se sastali kako bi čuli jedni druge i našli rešenja. Prisustvo većeg broja žena me je iznenadilo, kao i njihova želja da sve otvorenije menjaju navike i način života.

O Kataru se govori najčešće prvo samo o novcu, visokom standardu, platama, bogatstvu… To je nešto što vas zabljesne, ali ako na tome ostanete, bićete uskraćeni za dublja saznanja o ljudima od koji možete mnogo toga da naučite.

Doha je potpuno novi grad koji vas zabljesne svojim građevinama usred pustinje koja svojom površinom dotiče more. Vidi se da ovde svetski arhitekti nisu imali mnogo ograničenja – koliko će potrošiti i kako sve to treba da izgleda.

Snimajući razne ambijente u dve emisije, srela sam i ljude koji tu rade već duže vreme i koji su došli da obiđu svoju decu koja su došla u Katar da rade i zarade.

U prvoj emisiji upoznaćete neke od njih. Oni hvale zemlju u koju su došli, a kada ih pitate šta je ono što ih je izdvojilo, kažu da je to naše gostoprimstvo koje iskazuju u svakoj prilici.

Skoro Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine već se oseća i zatičemo grupu navijača koji navijaju tako da nikoga ne ometaju.

Zapanjujuća je čistoća u Dohi, održavanje i stalna želja da se sve što je dobro poboljša i unapredi, a svi problemi reše. Katarci se ne zanose da će izvori nafte i gasa večito trajati i zato investiraju u strane kompanije i nalaze rešenja za dugoročni opstanak.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar