Kuća izgnanstva – 21. april 2010.

Sreda, 13:30, Prvi program RTS-a

Ulazak u kuću kneza Pavla i kneginje Olge u Parizu bio je veliki emocionalni šok za njihovu ćerku Jelisavetu Karađorđević, koja je kuću napustila kada je imala 18 godina. U roditeljsku kuću nije dolazila – živela je u Americi. Za princezu Jelisavetu bilo je to vraćanje u život koji je vodila sa roditeljima.

Kamera je zabeležila svaki detalj te kuće. Dom kneza Pavla bio je njegovo utočište nakon dugih puitešestvija po svetu, tražio je pravdu za svoju zemlju, porodicu i sebe.

U pariskoj kući princeza Jelisaveta zatekla je sve netaknuto. Sve je ostalo onako kako je zapamtila. Svoja sećanja iznosi pred kamerama. Razgleda majčine stvari, sa autorom emisije čita roditeljska pisma. Seća se svojih roditelja koji su u ovu kuću došli posle dugog izgnanstva u Africi.

Mnoga dokumenta kao i ispovest kneza Pavla koju beleži u jednoj svesci njegova žena kneginja Olga – nađeni su slučajno, zalepljeni ispod toaletnog stola u kupatilu. Ta kazivanja su prvi put objavljena 1994. godine, kada je emisija prvi put emitovana.

Ta snimljena serija je i prva autorska serija jednog novinara koja je ušla u arhiv Jugoslovenske kinoteke i tako popunila prazninu od izgnanstva porodice do 1994. godine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar