Mafija uzvraća udarac – 7. mart 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Vinćenco Kontičelo je čovek koga je upoznao svet kada se suprotstavio mafiji. Upoznala sam ga u Palermu na Siciliji 2008. godine.

On je u sudnici prstom pokazao na jednog od najvećih mafijaša Italije i izjavio da mu je tražio reket kako bi nesmetano mogao da radi u svom restoranu. To je bila započeta priča kojoj sam se vratila 2017. godine da zabeležim šta se sve posle toga događalo.

Vinćenca Kontičelija sam tada zatekla u Rimu pod punom policijskom zaštitom, koju je imao i u Palermu kada sam uradila prvu emisiju koja se zvala Čovek koji je rekao ne mafiji.

U razgovoru saznajem kako sada živi odvojeno od porodice i šta se sve događalo posle velikog suđenja članovima mafije. Pričao mi je kako je izgledao njegov život posle svedočenja.

Govori kako je Parlament Italije ustoličio zakon koji treba da zaštiti one koji se protiv mafije bore, i koje garancije za svoju bezbednost dobija onaj koji sledi zakone svoje zemlje.

Ispovest Vinćenca Kontičelija je poučna, objašnjava često nedokučiva pravila o kojima se manje zna i teško ih je kontrolisati, a i zaobići.

Za ponovno viđenje sa Vinćencom Kontičelijem bilo je potrebno ponovo dokazati da je njegova ispovest posle svega samo čista dokumentaristika, koja može da posluži kao očigledna nastava o problemima sa kojima se suočavaju oni koji se bore protiv mafije.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar