Ovo se mora videti – 14. mart 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

Morate videti izložbu slika Vlaha Bukovca.

Autor izložbe prof. dr Igor Borozan sakupio je njegova značajnija dela i predstavio Beograđanima u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Možemo samo da se divimo postavci, koja može da ide rame uz rame sa svetskim produkcijama, kako po izboru slika – tako i po otmenosti i znalačkom ukusu kako se jedan svetski slikar prezentuje posetiocima.

Čitav prostor odiše toplinom, a slike vas uvode u jedan svet van ovoga realnog.

Izložba donosi ambijent koji je postojao i koji je bio odraz jednog vremena u kome je bilo važno biti slikan i ovekovečen od umetnika koji je bio na glasu po talentu i uticaju.

Igor Borozan na izložbi Vlaha Bukovca

Vlaho Bukovac bio je Titov omiljeni slikar i tome treba da zahvalimo što su neke slike u Beogradu. Mnoga platna došla su iz Zagreba, Ljubljane, Cavtata, Dubrovnika, Novog Sada i Beograda.

Trebalo je sve to veštim pregovorima doneti u Beograd i izložiti. Tri slike donete su i iz Belog dvora, a pre izlaganja su restaurisane.

Igor Borozan i Mira Adanja-Polak na izložbi Vlaha Bukovca

Vlaho Bukovac slikao je poglavare, bogate ljude i one koji su želeli da se istaknu u društvu svojim bogatstvom. Mnogi umetnost Vlaha Bukovca opisuje kao slikarstvo neprolazne lepote.

Igor Borozan je na ovoj izložbi radio pune tri godine, ulažući u ovaj poduhvat znanje, stručnost i porodični kredibilitet.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar