Ne govorim japanski – 12. septembar 2009.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:15, prvi program RTS-a

Ići u Japan za mene je uvek velika radost. Družiti se sa Japancima je posebno umeće i neobično iskustvo. Oni čuvaju svoju tradiciju, a u isto vreme su intrigirani izazovima sa Zapada. Japanci se snalaze i u jednom i u drugom.

Boraveći u Tokiju nekoliko dana, Mira Adanja-Polak je beležila sve ono što i kamera, vozila se podzemnom železnicom, kupovala na pijaci, zaustavljala prolaznike govoreći da je došla iz Srbije, i sve to bez znanja jezika. Da li je mogla da se sporazumeva?

Intuicija i dobra namera u tome pomažu. Ako poštujete i razumete jednu zemlju, pokazujete dobru nameru i poštujete pravila zemlje u koju ste došli, sve je moguće.

Ova neobična reportaža je traganje za različitostima i sličnostima među ljudima.

Koliko emocija iskazana mimikom ili gestom može da zameni neznanje jezika? Da li se može živeti sa različitostima. Ipak, morate da posedujete autentičnu emociju.

Vodimo vas u restoran, na pijacu, u cvećaru; šetamo u želji da vidimo Tokio na neki novi način. Posećujemo jedan hram, čekamo da čujemo kakva nas budućnost čeka. To Japanci često rade odlazeći u hramove, videćete kako.

Da li su Japanci zatvoreni, da li su stidljivi ili samo malo drugačiji?

Volela bih i treći put da odem u Japan, ali tada ću bar znati koju reč japanski.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Ne govorim japanski – 12. septembar 2009.”

  1. Sta reći? Ostajem bez reči od divljenja koje osecam prema vama. Svako ima svoj san, a čini mi se da ste vi jedna od retkih koja je uspela da ga ostvari. Ne uspem da odgledam svaku vašu emisiju, ali kad mogu, onda ne znam kome više da se divim, vama ili vašem sagovorniku. Želim vam dug i uspešan životni i radni vek i vi ste za mene Opra ovih prostora. Pozdrav i svako dobro.

    Odgovori
  2. Svaka čast, Vi ste moja omiljena voditeljica, vodite emisiju i ulazim u nju dok je gledam kao da sam tamo sa vama (nažalost, naravno, nisam). Svidela mi se emisija o Japanu, ali mi se posebno svidelo kako ste ušli u Siciliju i napravili intervju s tim velikim čovekom Vinćencom Kontičelijem. Poštovanje i svako dobro želim 🙂

    Odgovori

Ostavite komentar