Nesebična ljubav za talente – Mira Jevtić – 9. januar 2022.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 17:09

Mira Jevtić-Ruben, pijanista sa priznanjima širom sveta, nikada nije zaboravila šta za mladog umetnika znači dobijena šansa u pravom trenutku. Zato je njen Festival pijanizma u Sankt Peterburgu, koji svake godine organizuje sa Valerijem Gergijevim, prava lansirna rampa za velike talente.

Njena profesionalna biografija beleži da je dom u Beogradu napustila rano, sa 11 godina, kao izuzetan talenat, i otišla u Rusiju gde je završila Konzervatorijum. Svirala je koncerte u najeminentnijim dvoranama sveta, pod palicom velikih dirigenata Jurija Bašmeta, Gerg Rata, Svetlanova i čuvenog Valerija Gergijeva, sa kojim je i osnovala već tradicionalnu smotru mladih pijanista u Marinski teatru u Sankt Peterburgu.

Mira Adanja-Polak, Mira Jevtić i Valerij Gergijev

Mira Jevtić je dobitnica prestižnih nagrada i kritika širom sveta za svoje umeće na koncertima u Francuskoj, Rusiji, Hrvatskoj, Austriji, Turskoj, Australiji.

Mira Jevtić i Valerij Gergijev

U Beograd je dovela tri učenika svog master klasa, da održe koncerte u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, ljubaznošću svog rođenog brata Ivana Jevtića, kompozitora i akademika.

Mira Jevtić sa učenicima

Ponovni susret u Sankt Peterburgu još jednom me uverava da je u svetu umetnosti i kreativnosti – originalnost najveći garant uspeha i opstanka.

Mira Adanja-Polak i Mira Jevtić

U razgovoru pred nastup u Marinski teatru u Sankt Peterburgu, u hotelskoj sobi gde uvek mora da bude klavir, Mira Jevtić govori o trajanju uspeha u umetnosti.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar