Ostali smo mu dužni – Đorđe Prudnikov – 24. novembar 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 18:36

Đorđe Prudnikov bio je veliki slikar, a kao da nije dobio sve ono što mu pripada. Uvek se tako osećao. Više je bio poštovan u svetu, gde su njegove slike bile po muzejima i u privatnim kolekcijama nego što je bio priznat u svojoj sredini. Večiti buntovnik, neprilagođen sredini, često osporavan više zbog svoje prirode nego zbog talenta – ostao je nekako tu pored nas, ali ne i sa nama.

Njegova supruga Rada i sin Aleksa priredili su mu izložbu u galeriji ULUS u Beogradu 6. juna ove godine, a da ta izložba nije imala publicitet. Njegovi portreti poznatih ličnosti, političara, renesansnih likova – prikazuju ga kao osobu koja je bila van sveta u kojem je živela i stvarala.

To je bio razlog da odem u njegov dom, sretnem njegovu suprugu i sina i vidim slike koje govore o njegovom talentu. Tokom svog života dobijao je nagrade i priznanja – bio član međunarodne asocijacije portretista Kanade, Amerike i španskog udruženja umetnika, a medalja Vermeja Francuske akademije umetnosti posebno mu je značila.

To me je navelo da posetim njegovu suprugu i sina i sa njima porazgovaram o neobičnom talentovanom slikaru Đorđu Prudnikovu, koji je umro pre dve godine.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar