Podmornica – 30. novembar 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:10, Prvi program RTS-a

Čula sam jednu priču i tako je nastala emisija.

Jugoslovenska Kraljevska Vrhovna komanda kupila je u Engleskoj podmornicu "Nebojša" i tamo poslala odabranu posadu na obuku. Posle uspešne obuke, podmornica je uplovila u Kotorsku luku 8. aprila 1928. godine. Doček je bio veličanstven.

Tokom rata, podmornica je plovila vrlo kratko pod jugoslovenskom zastavom i pod komandom britanske mornarice. Od kada je oštećena, početkom 1942. godine, služila je u luci na Malti za obuku savezničkih protivpodmorničkih brodova i aviona. Iste godine, Ivan Mišković postavljen je za zapovednika podmornice "Nebojša", sa zadatkom da čuva podmornicu.

Podmornica je remontovana 1946. godine, jedno vreme bila je u Splitu pod imenom "Tara 801", posle toga služila u Puli za obuku, a potom bila rashodovana, isečena na komade i bačena u staro gvožđe.

Emisija je snimljena 2003. godine u Kotoru, kraj mesta gde je porinuta podmornica "Nebojša". Zaintrigirala me je priča koja starim Kotorom još uvek kruži među pomorcima.

Naime, kada je 1941. godine podmornica trebalo da svoju posadu odnese u plave dubine kako bi se spasla i izronila na teritoriju koja garantuje bezbednost, niko od okupljenih ljudi u Kotoru nije hteo da podmornicu odveže da bi zaronila. Tada se pojavila mlada žena, prošla kroz gomilu posmatrača i odvezala podmornicu.

Jovan Trbojević i Ivan Mišković bili su članovi posade. Srela sam u Beogradu Jovana Trbojevića, koji je tada već dugo živeo van naše zemlje, i Ivana Miškovića, koji je živeo u Beogradu. Bio je jedini srpski oficir, kapetan kraljevske i komandant partizanske podmornice. Svaki od njih priča svoj životni put, a to je i priča o nama. Nekada stešnjeni u malenom prostoru podmornice "Nebojša", oni su krenuli svaki na svoju stranu i nikada se posle toga nisu sreli.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Podmornica – 30. novembar 2013.”

  1. Gospođo Miro, podmornica sa oznakom 801 se zvala „Sava“, a ne „Tara“. Možete mi verovati na reč kao bivšem podmorničaru koji je išao u vožnju i ovom podmornicom.
    S poštovanjem.

    Odgovori
  2. Poštovana Miro, kada Vas bura odnese u Boku, idite u Baošiće i potražite kuću prvog kapetana „Nebojše“, zavičajni muzej Miroslava Štumbergera. Bio je komšija mojih dede i babe i dovoljno je poživeo da sam ga i ja upoznala. Bio je drag čičica, sam nas je vodio po kući, imao je dar najboljeg turističkog vodiča, imali smo privilegiju da budemo kod njega više puta nego obični turisti, ali muzej danas ne radi ili…?

    Odgovori

Ostavite komentar