Ponos engleskog novinarstva – 24. oktobar 2009.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:15, prvi program RTS-a

Emisija je dokumentovani intervju sa jednim od najčuvenijih i najdugotrajnijih novinara sa Britanskih ostrva. To je Džon Snou.

Njegova priča je čas novinarstva za sve one koji na novinarstvo gledaju kao na privremeno zanimanje.

Džon Snou je svoj život posvetio novinarskoj profesiji. Kao i prvog dana, u svojoj matičnoj kući sa nepromenjenim žarom vodi "Vesti u sedam", koje su njegov zaštitni znak, a u isto vreme je i reporter sa najaktuelnijih mesta na zemljinoj kugli.

Radeći u istoj kući tridesetak godina bez prekida, prestavlja najslobodnijeg i najnezavisnijeg novinara koga sam ikada srela.

Poznajući ga dugi niz godina i radeći često sa njim na zajedničkim projektima, odlučila sam da ga predstavim našoj javnosti kao uzor profesije kojom se i sama bavim.

Džon Snou je mnogo više od voditelja dnevnika, mnogo više od reportera, njegovi intervjui znače mnogo više od samog intervjua.

On predstavlja svoju zemlju na najbolji mogući način. Istražuje, dokazuje, suočava je sa svim mogućim situacijama. Njemu se veruje.

Nema poseban sektor. Bavi se onim što ga preokupira. Uzor je mnogima. Niko ga još nije prestigao. Niko nema taj žar i tu posvećenost.

Razgovarala sam sa njim u studiju ITN kanala 4, televizije koja je do sada pobrala najveći broj mogućih nagrada za istraživačko novinarstvo, ekskluzivu, neobičnost.

Nedavno je napisao knjigu "Snimajući istoriju", u kojoj je opisao šta mu se sve događalo tokom snimanja, putovanja i susreta.

Intervjuisao je mnoge ličnosti i uvek donosio najneobičnije reportaže sa istih onih mesta gde su bili i drugi novinari, ali njegove priče bile su uvek drugačije.

Pitala sam ga kako njegovi urednici izlaze na kraj sa njegovom posebnošću, šta od njega traže, da li se često šali pred samo uključenje u dnevnik koji ide uživo, jer sam tome i sama prisustvovala. Pitala sam ga sve što me je interesovalo, ali i ono što bi interesovalo gledaoce. Kako opstati u turbulentnom svetu novinarske profesije?

Emisija daje i mnoge inserte iz novinarskih poduhvata Džona Snoua. Takav čas novinarstva se retko kada može dobiti.

Kako glavni urednik gleda na njegovu nezavisnost, gde radi, kako živi, ima li porodicu, kako sve stiže, šta mu se događa, kako…

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar