Život od stakla – Jelena Milošević – 23. jun 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:25

U galeriji Zadužbine Ilije Kolarca 25. juna 2024. otvara se izložba Jelene Milošević pod nazivom „Moj Adađo“. Nedavno nas je ova umetnica oduševila kolekcijom svojih radova u galeriji Doma vojske Srbije. Ta izložba nosila je naziv „Svetkovina“.

Sve što će posetioci videti godinama je stvarala u svom malom ateljeu – dosta van sveta oko nas, sledeći sopstvene zamisli, preživljavanja i zakonitosti svog sveta dubokih preživljavanja i osećanja.

Po prirodi skromna i emotivna, strpljivo je slikala staklo i mnogim neukima uporno dokazivala da se radi o stvarnoj drevnoj umetničkoj veštini, koja je izuzetno cenjena u svetu. To dokazuju oni koji u svojim kolekcijama poseduju njena umetnička dela.

Tu nema duplikata – svaki predmet je poseban i osmišljavan kod retkih duvača stakla, koji su pokazali ljubav i strpljenje za zamisao ove višestruko nagrađivane umetnice. Sve je Jelena Milošević sama dizajnirala i prenela na staklo.

Jelena Milošević – Peščani sat – staklo

Sva njena putovanja širom sveta, sve kulture sa kojima se sretala, zabeležene su na staklu. Svaki manastir koji je posetila ostavio je traga na nekom od staklenih unikatnih predmeta. Po želji umetnice, duvači stakla su strpljivo oblikovali najrazličitije predmete koje je Jelena svojom četkicom, umočenom u zlato i srebro, oslikavala odabrani predmet.

Njena osećajnost i filigranski potezi četkicom ukazuju na tananost ovog umetnika, čiji je najveći saveznik svetlo, koje probija kroz svaki detalj oslikane čase, činije, vaze vitraža.

Jelena Milošević – Boca i činija

Nema dva ista predmeta – nema dve iste zamisli. Jelena Milošević je po vokaciji slikar; izučila je ikonopis i svoje umeće prenela na staklo, a sve sa stakla prenela je i na modele i modne detalje koje želi da na izložbi pokaže.

Već su ranije izložbe poručile da ima umetnika svetskog ranga o kojima i ne znamo dovoljno, i zato pozdravljamo još jednu izložbu autora čija se dela nalaze u mnogim kolekcijama u svetu, koja u svojoj sredini samo potvrđuje svoju vrednost, a umetničke predmete Jelene Milošević poseduju poznati kolekcionari.

Želimo joj da nađe prostor u svom gradu, u kome će i dalje stvarati i sve to pokazivati u svetu, kao ne tako često viđen umetnik koji slika na staklu.

Jelena Milošević – Vaza – staklo

Jelena Milošević je do sada je imala 57 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je mnogih nagrada. Njena dela poseduju princ Albert od Monaka, Klintonovi, Opra Vinfri, porodica Mandela, porodica predsednika Mugabea i mnogi drugi.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar