Prijateljstvo koje se pamti – 21. april 2024.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14:40

U Birčaninovoj 11 u Beogradu nalazi se ambasada Italije. Zgrada je podignuta 1924. godine i simbol je prijateljske veze između Srbije i Italije. Važnu ulogu u nastajanju ove zgrade imala je crnogorska princeza i italijanska kraljica Jelena Savojska, na čiju inicijativu je i podignuto današnje zdanje.

Kraljica Jelena Savojska bila je ćerka crnogorskog kralja Nikole I i supruga italijanskog kralja Viktora Emanuela III. Lično je odabrala darovitog arhitektu Florestana Di Fausta, odredila lokaciju i osnovne forme građevine. Zgrada ambasade Italije je od svoje izgradnje do današnjeg dana zadržala istu funkciju.

Italijanska ambasada u Beogradu

Bogata unutrašnja dekoracija, vredna zbirka umetničkih predmeta i slike reprezentativnih slikara krase ovaj neverovatan ambijent u samom centru Beograda.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori sa suprugom Eugenijom Gresta

Moji domaćini, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori sa svojom suprugom Eugenijom Gresta, pokazuju svoj dom u Beogradu, u koji često primaju svoje sugrađane. Pokazuju mi i kapelu koja je u sastavu italijanske ambasade.

Ambasada Italije u Beogradu obeležila 100 godina svog zdanja u Birčaninovoj

Obeležavajući 100 godina od nastanka ove zgrade, održana je ovih dana modna revija kreatorke i istoričara umetnosti Anastazije Miranović i Mihaela Gaudemontija, inspirisana epohom dinastije Petrović-Njegoš i kraljicom Jelenom Savojskom.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar