Privatan posed – zabranjen ulaz – 2. novembar 2013.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Jedan posed snimljen iz vazduha prvi put sam videla na slici u novinama. Znala sam da je u Padeju, ali nikako nisam mogla da dođem do vlasnika tog zamka koji mi je privukao pažnju. Nakon višemesečnog traganja, došla sam do gospodina Darka Višnjića, poslovnog čoveka i kupca imanja koje je nekada pripadalo porodici Šulhof iz Budimpešte.

Dva brata bankara – Veber i Lederer – izgradili su ovaj letnjikovac u Padeju, završen 1901. godine, i tada zaposlili 2000 seljaka u sezoni na sadnji bele i crne vinove loze i pšenice. Posedovali su u to vreme 80 do 100 konja, proizvodili 40.000 litara vina i 10.000 litara šampanjca. Izvozili su vino u Mađarsku i Francusku i izgradili prugu od zamka do železničke stanice u Padeju.

Porodica je boravila u ovom zamku sve do rata, kada se povlači u Budimpeštu. Porodicu Šulhof smeštaju u ratne logore i ona nestaje u ratnim vihorima. Imanje propada, u ratnim razaranjima spaljena biva i vinova loza i čitavo imanje ostaje zapušteno.

Darko Višnjić veruje da se ovaj zamak nalazi na važnom strateškom mestu gde se prepliće nekoliko kultura i gde u miru i lepoti može sa svojom porodicom da uživa, vraćajući polako sve funkcije ovog neobičnog zamka čija je rekonstrukcija završena 2010. godine.

Kako sada izgleda zamak Šulhof? Koji su bili motivi Darka Višnjića da uđe u komplikovanu rekonstrukciju čitavog imanja? Šta je saznao o porodici koja je tu nekada živela? Ko je Darko Višnjić i koja je njegova životna priča? Trenutno u svetu radi na eksploataciji nekih rudnika u Africi i obećava da će naći vremena i da se odmori.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar