Ser Bobi Čarlton – 29. oktobar 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:25

Ser Bobi Čarlton, jedan od najpoznatijih fudbalera Engleske, preminuo je u 87. godini. Još kao dečak od 15 godina potpisao je ugovor sa Mančester junajtedom, na čijem sam ga terenu i srela. Već sa 19 godina prešao je u prvi tim.

Pored brojnih utakmica, Mančester junajted je igrao i protiv Crvene zvezde u Beogradu. Pri povratku sa druge utakmice 1958. godine, ekipa je sletela u Minhen kako bi avion dopunio gorivo. Tada je došlo do nesreće u kojoj su poginula 23 putnika.

Mira Adanja-Polak i Bobi Čarlton

Bobi Čarlton je zadobio posekotine po glavi i doživeo šok. U bolnici je bio nedelju dana i bio je prvi od povređenih koji je izašao iz bolnice i odmah otišao na teren kluba i šutirao loptu sa mladima.

Dobio je veliki broj priznanja. Vodio je fudbalske škole u Velikoj Britaniji, dobio vitešku titulu, kao i prestižnu nagradu BBC-ja za životno delo.

Mira Adanja-Polak i Bobi Čarlton

Emisija je snimljena u Mančesteru, u čuvenom muzeju britanskog fudbalskog kluba Mančester junajted, u kome je Bob Čarlton bio presednik, a britanska kraljica Elizabeta ga je odlikovala titulom „ser“.

Bobi Čarlton u muzeju Mančester junajteda

Ovaj klub ima u svom muzeju poseban odeljak posvećen meču sa našom Crvenom zvezdom. Tih dana Bobi Čarlton seća se, kao što se seća i tadašnjih igrača Crvene zvezde.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar