Slike mog oca – Mladena Josića – 3. septembar 2016.

Serija „Ekskluzivno“, subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Pre nekoliko godina, pariska aukcijska kuća „Druo“ ponudila je na aukcijsku prodaju čitav opus jednog od najznačajnijih srpskih slikara između dva rata.

Bile su to slike i crteži Mladena Josića iz porodične kolekcije. Mladen Josić napusto je Srbiju 1950. godine.

Kada se vratio sa školovanja u Francuskoj, osnovao je 1937. godine i svoju školu slikarstva, iz koje potiču Miodrag Protić, Omčikus, Džamonja, Stojan Ćelić, Bata Mihajlović.

Mladen Josić umire 1972. godine, a sahranjen je na groblju Monparnas u Parizu.

Mira Adanja-Polak pred slikama Mladena Josića

Njegov sin Aljoša Josić, slikar i arhitekta, u svom stanu u Parizu, gde je do aukcije boravila ova velika kolekcija slika, govori o svojoj porodici i svom ocu slikaru.

Uvidevši izuzetan značaj ove obimne kolekcije, stručnjaci poznate aukcijske kuće „Druo“ odredili su jedan dan samo za prodaju slika Mladena Josića.

Aukcija je okupila brojne pariske poznavaoce umetnosti, galeriste, porodicu slikara i sve ljubitelje slika Mladena Josića – jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Mnoga Josićeva značajna dela nalazila su se u Francuskoj, gde je slikar nastavio svoje stvaranje nakon odlaska iz Beograda i zemlje u kojoj je bio odbacivan kao pripadnik buržoazije i nepoželjna ličnost tadašnjeg establišmenta.

Kako je Josićev umetnički opus bio prevelik za čuvanje u kući, porodica je odlučila da slike proda, zadržavajući samo neke za uspomenu.

"Ribarnica", Mladen Josić, ulje na platnu
„Ribarnica“, Mladen Josić, ulje na platnu

Arhitekta i slikar Aljoša Josić, sin Mladena Josića, i njegova supruga Sana u ovoj emisiji pričaju o porodici Josić i njenim putevima.

Srećemo i rođake, prijatelje i poznavaoce Josićeve umetnosti, kao i kolekcionare koji ne mogu da dozvole da se umetnost Mladena Josića ne vrati u zemlju.

"Žena sa detetom", Mladen Josić
„Žena sa detetom“, Mladen Josić

Mira Adanja-Polak odlazi u kuću Josićevih u Parizu, obilazi slikarev atelje i život velikog umetnika rekonstruiše kroz priču njegovog sina – arhitekte i slikara Aljoše Josića.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar