Šta je bilo daleko – došlo je blizu – 23. april 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 16:25

Sara Petrovski videla je mnogo toga radeći u Africi. Ono čime se bavi – drugi su samo mogli da vide na televiziji, pročitaju na mrežama ili u novinama. Bavi se opasnim zanimanjem, gde na licu mesta može da zaključuje o onome o čemu mnogi samo čitaju u novinama ili gledaju na televiziji.

Tada je to daleko od nas. Njeno svedočenje o situacijama, tamo negde daleko u svetu, poučno je i nagoni na razmišljanje.

Srećem je u njenom domu, u mirnom delu Zemuna, gde mi govori o strahotama onih o kojima samo čitamo i slušamo, a kada se i ređe suočimo – ne znamo kako da se postavimo.

Sara Petrovski na terenskoj misiji u Luberu i njena vojna pratnja

Danas nedostaje empatija, razumevanje, kao i znanje o delovima sveta koji su udaljeni od naših razmišljanja i života.

Ponašamo se kao da se sve podrazumeva i da dok neka situacija ne dođe na naš prag – okrećemo glavu, ne razmišljajući da sve to i nije tako daleko od nas.

Sara Petrovski objašnjava vojsci gde da postavi pojacanje u Luberu – ratna zona

Posao Sare Petrovski je istraživač-analitičar, na osnovu čijih podataka i procena neki ljudi donose odluke. Tačnost njenih informacija nosi ogromnu odgovornost.

Na koji način se u zabitima Afrike suočava sa činjenicama, koje retko dopiru do svih, koji samo o tome čitaju u novinama ili vide par sekundi nekog video zapisa?

Sara Petrovski i njen ženski tim u terenskoj misiji

U razgovoru sa njom saznajemo mnogo.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar