Šta je istina o kralju – 6. oktobar 2019.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:43

Otišla sam u Topčider sa Vukom Draškovićem i provela vreme saznajući malo poznate detalje iz života kralja Aleksandra Karađorđevića.

„Aleksandar od Jugoslavije“, roman Vuka Draškovića, zaintrigirao je mnoge, jer govori o najvećoj istorijskog ličnosti Srba, a u isto vreme i najoklevetanijoj istorijskoj ličnosti kod nas, kako govori Vuk Drašković.

Vuk Drašković i Mira Adanja-Polak

Danas živimo, prema rečima Vuka Draškovića, na ruševinama države koju je stvorio kralj Aleksandar Karađorđević.

Nikola Tesla je kralja Aleksandra uporedio sa Džordžom Vašingtonom.

Vuk Drašković i Mira Adanja-Polak

Kralj Aleksandar nalazi se u mnogim knjigama naše istorije, a pominje se i u izjavama znamenitih ljudi: Jovana Cvijića, Slobodana Jovanovića, Isidore Sekulić, Franša d’Eperea, admirala Geparta, Kemala Ataturka, Jovana Dučića i mnogih drugih.

Ujedinjenje

Pominju ga najviše kao kralja ujedinitelja i vladara Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vajar Ivan Meštrović pisao je o svom druženju sa kraljem i razgovorima sa njim.

O mnogim istinama saznajemo uvek naknadno i zakasnelo…

Venčanje

Vuk Draškovć se u svom romanu „Aleksandar od Jugoslavije“ bavio kraljevom ličnošću, pokušao da mu uđe u dušu i razotkrije ono što se retko čuje i nigde ne piše, a i teško saznaje.

Prošlo je 85 godina od ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju, 9. oktobra 1934. godine.

Neki detalji nisu otkriveni do dana današnjeg.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Šta je istina o kralju – 6. oktobar 2019.”

  1. Bio sam skoro u Rimu kada smo obilazili Forum Italijan počne da objašnjava i kaže „ovo je bio naš cezar sagradio ova statua je od ovog vladara..“ „Ovaj vladar je bio jako dobar..a evo ovaj to je bio zlikovac ali i on je ipak bio naš vladar i statu mu stoji i stajace ovde zauvek“ I tada shvatam, naši vladari dobri ili loši, oni su ipak naši vladari. Živimo u sadašnjem trenutku, nikako drugačije svaka sekunda više na satu postala je prošlost a zivimo samo sada u ovom trenutku. Možemo voleti ili ne pojedinog vladara, neke manje neke više, neke skoro ni malo, ali ipak su oni bili naši vladari, kako je stvar prošlosti njihovo delo, ne možemo ih kriviti za stanje danas koje je takvo kakvo je ovoje isto momenat i postaje istorija biće bolje nada umire poslednja ali prošlost se mora poštovati. Gledam upravo video o sinagogi u Zemunu koja je restoran, sa sve toaletom ! Strašno, dok tako budemo poštovali svoju istoriju nema nam sigurne budućnosti.

    Odgovori

Ostavite komentar