Titovi Brioni – 15. avgust 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 14:15

Brioni su dugo bili nepoznanica, pa su i danas obavijeni nekim velom nedostupnosti i malih tajni…

Znamo ko je odlazio i ko je mogao da letuje tamo u Titovo vreme. Često se nagađa i ko danas letuje.

Otvaranje Briona bilo je postupno i do dana današnjeg ne možete videti baš sve, niti ulaziti u neke delove ostrva u kojima se nalaze rezidencije onih kojih više nema. Mnoge objekte i delove ostrva čuva vojska.

Josip Broz Tito na Brionima

Danas su vile Edvarda Kardelja i Aleksandra Rankovića još uvek ekskluzivni objekti sa patinom i stilom šezdesetih godina i udaljeni od očiju javnosti. Mnoge od ovih vila nalaze se u ponudi za letovanja onih koji mogu da plate svoj boravak na ovom mestu, daleko od očiju znatiželjnika i medija.

Imala sam tu retku priliku da sretnem Vojmira Vuksanovića, arhitektu koji je među poslednjima napustio Brione i preselio se na kopno. On je još kao dečak sa porodicom živeo na Brionima i tu išao u školu. Pamti vremena o kojima sve manje znamo.

Vesna Danko Klunić bila mi je domaćin i provela me je kroz Nacionalni park i Muzej u kome se nalaze svedočanstva ko je sve dolazio na Brione i dok nisu bili samo Titovi.

Brioni

Mnogo toga se promenilo od tog vremena, ali je ostala fama da na Brione ne možete otići tek tako… A danas tu dolaze oni koji znaju da cene prirodne lepote, čisto more, a neprikosnoveni mir je nešto što se u užurbanom svetu teško nalazi.

Boravak na ovom ostrvu daje utisak da ste van vremena i van događanja, i ta izolacija sa svim odlikama nekog prošlog vremena jeste nešto posebno.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar