U poseti Jovanki Broz – 29. novembar 2021.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, ponedeljak, RTS 1, 21:40

U seriji „Jovanka Broz i tajne službe“ čuli smo sve one koji su svedočili o svojim komunikacijama sa Jovankom Broz.

U ovoj emisiji objavljujemo delove jedinstvenog intervjua koji je Mira Adanja-Polak radila sa Jovankom Broz u njenom domu u Beogradu, u vili gde je bila smeštena nakon odvajanja od Tita.

Razgovor sa Jovankom Broz zabeležen je na tonskoj traci, devedesetih godina prošlog veka, kada je bila prepuštena sama sebi i svojim mislima, i u procesu stalnog dokazivanja svoje nevinosti i svojih prava kao supruge Josipa Broza Tita.

Jovanku Broz posećivala sam više puta, u želji da sa njom napravim televizijsku emisiju.

Ko se sve plašio njenih iskaza i njenih svedočenja?

Mira Adanja-Polak i Jovanka Broz

Sećam se da mi je bilo u nekoliko navrata veoma neprijatno, jer kada me je posluživala čajem i kolačima, ona je bila ta koja je sve to iznosila pred mene, a ja sam imala sliku nedodirljive Jovanke koja stoji pored Tita. Nisam ni tada ni sada Jovanku Broz drugačije zamišljala.

Jovanka Broz

Svaki razgovor sa njom ostavljao mi je gorak ukus u ustima i terao na razmišljanje o sredini u kojoj živim, o nepravdama koje se teško ispravljaju i o tome da u nekim slučajevima nema popravnog, ako je neko delo nekog povredilo ili ako je nečiji život uništen.

Mira Adanja-Polak i Jovanka Broz

Jovanka Broz bila je nedodirljiva dugi niz godina. Prvi put su ljudi u Jugoslaviji čuli njen glas kada sam je intervjuisala na kratko za Dnevnik Televizije Beograd. Tada se i prvi put i čuo njen glas. Taj kratak susret sa njom 1975. godine, kada je bila u poseti Sremskoj Kamenici, verovatno mi je obezbedio i kasnije posete.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar