U sobi pored Tita – 29. mart 2014.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, Prvi program RTS-a

Profesor dr Predrag Lalević verovatno je najodlikovaniji lekar kod nas – ukupno tridesetak domaćih i inostranih odlikovanja. Uvek uz Tita na svim putovanjima, dobijao je odlikovanja rame uz rame sa Maršalom. Bio je uvek tu – danju, noću ako zatreba. Od 1964. do 1980. godine bio je član lekarske ekipe Josipa Broza Tita na svim putovanjima u inostranstvo, a bio je i u ekipi koja je Tita lečila u toku poslednja četiri meseca života.

Vrsni anesteziolog, majstor svog zanata, učio je anesteziju od najboljih vojnih lekara koje su školovali britanski stručnjaci i usavršavao se u Danskoj. Nakon toga, dobio je specijalizaciju na Mejo klinici u Americi i postao jedan je od osnivača Sekcije za anesteziologiju i reanimaciju Srpskog lekarskog društva, a u više navrata i njen predsednik.

Prof.  Lalević i danas radi kao konsultant na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, gde obučava lekare, medicinske sestre i medicinske tehničare u lečenju nastalog akutnog srčanog zastoja. Uči ih kako priteći u pomoć kada srce stane. To može da se desi tokom operacije, a može da se desi bilo kada i bilo gde.

Prof. dr Lalević danas ima 87 godina i kaže da je sve ispričao. Mnogo je intervjua dao kada je Tito umro. Da li je baš sve rekao dok je bio stalno uz uzglavlje Maršala Tita, a tokom godina uvek u sobi do Maršalove na dugim putovanjima – prosudite sami.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “U sobi pored Tita – 29. mart 2014.”

  1. Emisija koja je danas emitovana „U sobi pored Tita“ zaslužuje emitovanje ne jednom, nego deset puta. Mislim da je bila jedna od najboljih. Sve pohvale i sadržaju i profesionalnosti Mire. Imala sam sreće što sam bar malo živela u vreme kada je Tito vodio zemlju. Još jednom sve pohvale i emitujte reprize ovakvih emisija, vredno ih je gledati.

    Odgovori
  2. Profesor Lalević je vrstan anesteziolog, dobar čovek, stučnjak visoki. Radila sam na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje kao instumentarka, sad sam penzionerka.
    Ovim putem želim da pozdravim dragog profesora i i da mu poželim dug život jer je rad sa njim bio miran, lagan, jer je on takav da kad vas savetuje, morate da prihvatite jer vi u stvari učite. Mislim da on nikad nije povisio ton i nikad da bi vikao, uvek je osmeh na njegovom licu. Jedva čekam subotu da vidim profesora jer Vi pravite lepe emisije. Ovim putem pozdrav za gospođu Miru.

    Odgovori

Ostavite komentar