Vikend u zamku princa Lobkovica – 22. oktobar 2011.

Serija "Ekskluzivno", subota, 14:00, prvi program RTS-a

Dvorac Melnik nadomak Praga bio je u posedu porodice Lobkovic od 14. veka. Bio je dom ove porodice za koju je Betoven komponovao svoju 3, 5. i 6. simfoniju. Zamak je i svojevrsna galerija dragocenih slika, među kojima su slike Veronezea, Rubensa, Velaskeza. Dvorac ima i jedan od najpoznatijih vinskih podruma u svetu.

Dvorac Melnik bio je oduziman od porodice Lobkovic nekoliko puta: u vreme Austrougarske, pa 1941, pa 1945. da bi konačno bio vraćen 2002. godine.

U to vreme princ i njegova porodica bili su raseljeni po svetu. Kada se princ vratio u zemlju svojih predaka, bio je suočen sa vraćenom imovinom i svojim novim životom u Češkoj.

Mora da se princ Lobkovic našao u čudu jer dobiti nazad zamak u današnje vreme nije ni tako lako, a ni jednostavno, pogotovu što je građevina bila u veoma zapuštenom stanju.

Lobkovic tu upoznaje mladu Zdenku Belas, opersku pevačicu sa kojom otpočinje svoj novi život i zamku daje novu namenu. Moji domaćini bili su njih dvoje. Ispričali su mi svoju priču, svoje želje, proveli me kroz mnoge odaje i pokazali šta su sve doživeli i preživeli.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Vikend u zamku princa Lobkovica – 22. oktobar 2011.”

  1. Poštovana Miro, srećna sam što postoje ljudi poput Vas. Da nije Vas, ne bismo imali emisije kakve pravite. Posebno sam zadovoljna izborom tema, mesta, prilika i svega ostalog što vi odaberete. Bravo, bravo, nastavite tako. Priča o češkom dvorcu i kako je vraćen vlasnicima jako me zanima pa jedva čekam emisiju da vidim. Čekam i da vidim da li će neko i kod nas da se prozove! Pozdrav.

    Odgovori

Ostavite komentar