Vječnaja pamjat – večno sećanje – 28. jun 2020.

„Mira Adanja-Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:25

Kada sam bila u Moskvi, posetila sam najvažnije i najpoznatije groblje u Rusiji – Novodevičje groblje, nastalo 1898. godine. Tu su sahranjeni najzaslužniji građani Rusije. Nazvano je po obližnjem Novodevičnom manastiru.

Na ovom groblju sahranjeni su Gogolj, Šostakovič, Čehov, Bulgakov, Jeljcin, Hruščov, preko dvadeset hiljada naučnika, pesnika, vojnika i pisaca.

Danas se tu sahranjuju samo najvažnije ličnosti i groblje se koristi samo pri simbollično najznačajnijim pogrebima – Boris Jeljcin i Mstislav Rostropovič npr.

Pre tridesetak godina, kada sam radila emisije o Romanovima u Francuskoj i o ruskoj emigraciji posle Oktobarske revolucije – odveli su me na rusko groblje Sent Ženevjev de Bua, 25 kilometara od Pariza, gde je sahranjeno više od deset hiljada onih koji su posle Oktobarske revolucije 1917. u Francuskoj našli svoj drugi dom.

Na tom groblju bio je sagrađen i Dom za stare Ruse. Tu sam srela i članove nekih starih porodica. Na tom groblju u Francuskoj sahranjeni su baletski igrač Nurejev, Serž Lifar, veliki vojvoda Andrej Vladimirovič i princ Feliks Jusupov, koji je učestvovao u ubistvu Raspućina.

Obilazak oba groblja mnogo govori o istoriji Rusije, istorijskim distancama i stradanjima jednog naroda.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar