Život od stakla – Jelena Milošević – 19. mart 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:30

„Svetkovina“ je pravo ime izložbe koja predstavlja slikarku i dizajnerku Jelenu Milošević u svečanom prostoru Doma vojske Srbije od 25. aprila 2023. u 19 časova.

Sve što će posetioci videti stvarala je godinama u svom malom ateljeu – dosta van sveta oko nas, sledeći sopstvene zamisli, preživljavanja i zakonitosti svog sveta dubokih preživljavanja i osećanja.

Po prirodi skromna i emotivna, strpljivo je slikala staklo i mnogim neukima uporno dokazivala da se radi o stvarnoj drevnoj umetničkoj veštini, koja je izuzetno cenjena u svetu. To dokazuju oni koji u svojim kolekcijama poseduju njena umetnička dela.

Tu nema duplikata – svaki predmet je poseban i osmišljavan kod retkih duvača stakla, koji su pokazali ljubav i strpljenje za zamisao ove višestruko nagrađivane umetnice. Sve je Jelena Milošević sama dizajnirala i prenela na staklo.

Jelena Milošević – Peščani sat – staklo

Sva njena putovanja širom sveta, sve kulture sa kojima se sretala, zabeležene su na staklu. Svaki manastir koji je posetila ostavio je traga na nekom od staklenih unikatnih predmeta. Po želji umetnice, duvači stakla su strpljivo oblikovali najrazličitije predmete koje je Jelena svojom četkicom, umočenom u zlato i srebro, oslikavala odabrani predmet.

Njena osećajnost i filigranski potezi četkicom ukazuju na tananost ovog umetnika, čiji je najveći saveznik svetlo, koje probija kroz svaki detalj oslikane čase, činije, vaze vitraža.

Jelena Milošević – Boca i činija

Nema dva ista predmeta – nema dve iste zamisli. Jelena Milošević je po vokaciji slikar; izučila je ikonopis i svoje umeće prenela na staklo, a sve sa stakla prenela je i na modele i modne detalje koje želi da na izložbi pokaže.

Izložba u Doma vojske Srbije poručuje da ima umetnika svetskog ranga o kojima i ne znamo dovoljno i zato pozdravljamo ovu veliku izložbu autora, čija se dela nalaze u mnogim kolekcijama u svetu, a umetničke predmete Jelene Milošević poseduju i poznati kolekcionari.

Jelena Milošević – Vaza – staklo

Jelena Milošević je do sada je imala 57 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je mnogih nagrada. Njena dela poseduju princ Albert od Monaka, Klintonovi, Opra Vinfri, porodica Mandela, porodica predsednika Mugabea i mnogi drugi.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar