Pozorište bez granica – 26. mart 2023.

„Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, nedelja, RTS 2, 15:15

O ljubavi su glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta govorili sa scene Nacionalnog teatra u Portu u Portugalu. Predstavu „Vatre“ na srpskom jeziku i bez titla na portugalskom – razumeli su svi. To veče čuli su se mnogi jezici sveta i svi su sve razumeli, jer ljubav i ta jaka osećanja prelaze sve jezičke barijere. Gde god se ljubav dogodi ona se vidi, oseća i tada svi sve razumeju i prepoznaju.

U okviru evropskog projekta u organizaciji Unije teatara Evrope, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković predstavu „Vatre“ je premijerno pokazala u Beogradu, a potom tu uspešnu saradnju sa rediteljkom Karmom Portičeli prenela u velelepno pozorišno zdanje sa baroknim ložama i divnom publikom. Na predstavu su došli i naši ljudi koji sada žive u Portugalu, koji su pozdravili dolazak naših glumaca u Porto.

Mira Adanja-Polak u Portugalu

Nataša Tapušković, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Iva Manojlović, Nikola Rakočević i Damjan Kecojević družili su se sa posetiocima ovog retkog događaja u Portu. Obilazeći ovaj neverovatan gradić na ušću reke Duro u Atlantski okean, uživali su nakon odigrane premijere.

Sloboda Mićalović, Karma Portačeli, Nataša Tapušković, Damjan Kecojević, Milena Vasić, Tamara Vučković, Iva Manojlović i Nikola Rakočević u Portugalu

Divna stara zdanja rekonstruisana su tako da nisu izgubila u svojoj autentičnosti. Duh Portugala osećao se na svakom koraku. Dosta novog – bez remećenja autentičnosti.

Predstava Vatre u Portugalu – Jugoslovensko dramsko pozorište

Nakon dolaska u Beograd, u razgovoru sa Tamarom Vučković, direktorkom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saznajemo i o svečanosti koja se sprema za 3. april 2023. godine, kada je 75 godina postojanja ovog renomiranog teatra, koji nosi sa sobom istoriju čitave naše regije. Direktorka govori koliko je to velika odgovornost i šta je ono što ovo pozorište izdvaja od drugih.

Tamara Vučković i Mira Adanja-Polak

Zakazana gostovanja po Evropi stavljaju JDP rame uz rame sa velikim pozorištima sa dugom tradicijom u Evropi.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar