Mira Adanja-Polak i Vi – 12. januar 2013.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Gost emisije je Nikola Selaković, ministar pravde. Govorimo o etici: kako nju dokazati i proveriti prilikom imenovanja onih koji presuđuju i donose bitne odluke važne za dobrobit svih građana.

 U Njujorku je prvih dana januara održana trodnevna memorijalna konferencija povodom 70 godina od smrti Nikole Tesle. Prilikom toga dodeljene su nagrade "Nikola Tesla Spirit Award" onima koji su ostali verni njegovom delu i misiji. Među njima je bio i Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikola Tesla, koji je gost u studiju.

Centar za hipertenziju Kliničkog centra Srbije, gde se izučavaju razlozi visokog pritiska i gde se on leči, prošle godine obavio je 9.456 pregleda. Svakom pacijentu određena je adekvatna terapija. O tome govori profesor, specijalista interne medicine, kardiolog, klinički hipertenziolog i načelnik ovog centra dr Vesna Stojanov.

Pre 20 godina, dva brata, Enriko i Romano Rosi, došla su u Srbiju i investirala u fabriku obuće koja opslužuje veliki broj vodećih marki obuće u svetu. U malom selu Vladimirci pored Šapca nastala je i prva njihova fabrika koja je dala posao žiteljima ovog okruga. Sve su to uradili svojim sredstvima, sami razvijajući svoj posao. Bili smo kod njih u poseti da čujemo dalje planove.

Milicu Delini Jovanović i njenog sina Slobodana upoznala sam odavno kao stare Beograđane kojima je 1948. godine oduzet hotel "Splendid" u Beogradu. U dokumentarnoj emisiji "Ekskluzivno" koja nosi naziv "Imati pa nemati", snimljenoj 2005. godine, ispričali su nepravdu koja im je naneta. Ovih dana, nakon rešenja o vraćanju oduzete imovine, Slobodan Jovanović je imao mogućnost da uđe u hotel koji pripada njegovoj porodici. Taj dan njegova majka Milica nije doživela.

Porodica Sušica iz Prokuplja koja ima mali porodični orkestar u kom dva brata sviraju klavir a jedan violinu – dobiće pianino marke "Čajkovski" dobrotom Marijane Jocić iz Beograda.

Đorđe Varda je stekao simpatije gledališta umećem aranžiranja cveća koje je demonstrirao kao umetnički aranžer u čuvenom hotelu "Ric" u Parizu. Mnogi se pitaju gde je Đorđe Varda sada i šta radi. Pronašli smo ga daleko – videćete gde.

Slike i skulpture u studiju izlaže Milena Zevu, koja je ovih dana u svom ateljeu priredila omaž izložbu svog oca Veljka Zečevića, slikara.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

4 komentara na “Mira Adanja-Polak i Vi – 12. januar 2013.”

 1. Ja mnogo volim da sviram. Imam devet godina i idem u III razred. Molio sam tatu i mamu da mi kupe harmoniku, a oni su rekli da moram malo da se strpim, da ima prečih stvari. U Vašoj emisiji sam čuo da poklanjate instrumente, pa sam odlučio da vam pišem i da Vas zamolim da mi poklonite harmoniku. Dosta sam čekao a i te preče stvari nikada da prođu. Ako mi poklonite harmoniku, naučiću svašta da sviram, a i jednu pesmu ću posvetiti Vama, a ako ne, ja ću i dalje čekati. Nestrpljivo ću čekati Vaš odgovor i svaki dan ću pregledati poštu. Unapred hvala.

  Odgovori
 2. Gospođo Miro, ja sviram violinu, a pre dva meseca mi se pokvarila tako da sad nemam ni na čemu da vežbam. Takođe, i brat svira harmoniku. Idem u 4. razred osnovne muzičke škole u Kragujevcu. Ako imate neku violinu i ako možete da mi pomognete, bio bih Vam zahvalan. Unapred hvala. Pozdrav.

  Odgovori
 3. Poštovana gospođo, gledali smo Vašu emisiju, gde ste rekli da ima te harmonike? Mi imamo sina Dušana Erića, pohađa muzičku školu Davorin Jenko, a nismo u mogućnosti da mu kupimo harmoniku, ako postoji mogućnost da je dobijemo, veliko hvala, porodica Erić.

  Odgovori
 4. Danas sam gledao Vašu emisiju, voleo bih da imam harmoniku. Imam 10 godina. Voleo bih da mi vi date harmoniku.

  Odgovori

Ostavite komentar