Mira Adanja-Polak i Vi – 2. april 2016.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Doc. dr Milika Ašanin, generalni direktor Kliničkog centra Srbije, govori o pravovremenosti i tačnosti lekarske dijagnoze.

Kada su se otkupljivali stanovi, oni koji su stanovali u stanovima koji pripadaju zadužbinama – nisu mogli da ih otkupe. Sada kada su ti stanovi vraćeni vlasnicima restitucijom, zadužbinari hoće da isele starosedeoce iz stanova u kojima stanuju. To se događa porodici Moše Marjanovića, proslavljenog fudbalera, koji je stan dobio od grada Beograda za svoje zasluge, a ime Moše Marjanovića nosi i jedna ulica u Beogradu.

Zoran Marjanović
Zoran Marjanović

Gost u studiju je Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, kome pokazujemo ova dva primera i pitamo ga kako će to zakon rešavati.

Najpoznatije arheološko nalazište svetske baštine – Palmira u Siriji – nije bilo pošteđeno u sukobima i ratu u Siriji. Od maja prošle godine, u Palmiri su bila uporišta Islamske države, koju su pre desetak dana oslobodile sirijska i ruska vojska. Iako velikim delom uništena, arheolozi i svetski stručnjaci javljaju da su neki bitni delovi, važni za rekonstrukciju, sačuvani. Saznajemo da su najvredniji delovi ipak izmešteni pre sukoba. Ruski stručnjaci iz „Ermitaža“ ponudili su svoje eksperte koji će učestvovati u obnavljanju antičkog grada starog više od dve hiljade godina.

Palmira u Siriji
Palmira u Siriji

Sve češće se govori o redovnim pregledima i ranom otkrivanju raka dojke. Mnogi su primeri izlečenja, uz upozorenja o značaju redovnih kontrola. Mnoge poznate ličnosti uključile su se u kampanje širom sveta. Nedavno su se slike Džeri Hol, koja se udala za Ruperta Mardoka, preplavile svetske medije, a nedavni susret sa njom podsetio me je na njeno iskustvo sa sestrom bolesnom od raka. Njeno kazivanje je važno jer upozorava i opominje na redovnost pregleda.

Venčanje Ruperta Mardoka i Džeri Hol
Venčanje Ruperta Mardoka i Džeri Hol

Gost u studiju je mladi hip hop igrač Džek Semjuel Bil, koji je, svojim talentom i umećem, od Indije stigao do Brodveja. U Pozorištu na Terazijama svoje znanje podelio je sa našim igračima i glumcima.

Da li se bolje osećamo kada grane sunce?

Prijem u Američkoj ambasadi za mlade igrače projekta „11 zemalja“ i list „Orkestra“.

Vladan Milić i njegova ljubav prema cveću.

Nedavni Sajam mačaka dao je mogućnost vlasnicima da predstave svoje ljubimce.

Slike u studiju izlaže Tanja Đokić.

"Gorske vile" - slikar Tanja Đjokić
„Gorske vile“ – slikar Tanja Đjokić

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Mira Adanja-Polak i Vi – 2. april 2016.”

  1. Da, više od 60 godina su korišćeni stanovi koji imaju pravne vlasnike, a u koje su useljeni komunistički miljenici, kao i oni stanovi koje su nekada bogati građani Srbije ostavljali zadužbinama. Korisnici su mislili da će komunizam trajati vjek vjekova. I ponovo komunistički manir, otmi i uzmi tuđe jer me to ništa ne košta. Ti si vlasnik, ali to nije tvoje, jer ja to koristim i mogu da te ucenjujem, bilo da mi u vidu otkupa prodaš za budzašto, jer će me u tome podržati država koja će doneti takav zakon. ili ću ti plaćati bednu kiriju. Dokle će u ovoj državi Srbiji da vlada komunizam, pri tom niko od tih građana koji žive u tim tuđim stanovima nije digao glas protiv tajkuna koji su opljačkali Srbiju i njene građane. Velika sramota, baš me briga ko je ko, važno je pravo i zakon.

    Odgovori

Ostavite komentar