Mira Adanja-Polak i Vi – 20. jun 2015.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Infekcije sa kojima se ovih dana bore bolnice – plaše i najstručnije lekare. To je opasnost koja vreba svakog hirurga. Koliko možemo da učinimo da infekcije sprečimo? Da li primenjujemo osnovna načela higijene? Koliko su propisi strogi? Da li postoje kazne ako se prekrši procedura koja garantuje minimum rizika? U razgovoru sa stručnjacima i ljudima od iskustva došli smo do određenih saznanja.

Gost u studiju je prof. dr Radan Džodić, v.d. direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji govori o današnjim dometima lečenja raka. Šta mi imamo na raspolaganju i sa koliko novca raspolažemo u takvom lečenju? Koja su njegova iskustva? Čućete kazivanje pacijentkinje dr Maje Damjanović, koja se leči od raka.

Natalija Obrenović, žena kralja Milana, i njena životna priča – postala nam je poznatija kada je Branko Stojanović svoju kolekciju predmeta i dokumenata o Nataliji Obrenović poklonio Istorijskom muzeju u Beogradu. Dugo je ovaj kolekcionar živeo u Parizu, upoznavao zanimljive ljude – raspitivao se o svemu što se odnosilo na ovu znamenitu ženu i dobortvora. Kada se vratio u Beograd sada već u poznim godinama, čitavu svoju brižljivo sakupljanu kolekciju, koja je zapravo jedna emotivna ispovest, predao je u ruke Zorici Janković, višem kustosu Istorijskog muzeja, koja je prepoznala značaj takve zbirke i postavila izložbu u Istorijskom muzeju, tako da možemo da upoznamo skrivene delove sopstvene istorije.

natalija knjiga

Videćete umetnost keramičarke Slobodanke Lazović, koju sam posetila u njenom ateljeu.

keramicar

Čitava zemlja pridružiće se 21. juna javnom času joge. Tog dana 177 zemalja imaće čas joge gde se duša i telo dovode u ravnotežu. Joga je sve cenjenija u vreme brzog života. Ambasadorka Indije Narinder Čohan priredila je posebnu konferenciju za štampu u prisustvu izaslanika Ujedinjenih nacija.

ambasadorka indije, Narinder Čohan

Naši mladi fudbaleri na Svetkom prvenstvu mladih fudbalera do 20 godina na Novom Zelandu pokazali su veliku veštinu. Šta god da bude u finalu – sve čestitke. U gostima je majka dva igrača – Sergeja i Vanje Milinkovića-Savića – Milana Savić, ponosna na svoje sinove.

fudbaleri

 U studiju su slike Bojane Nikolić, slikara čija izložba je još u toku, do 9. jula, u galeriji „Atrijum“ u Biblioteci Grada Beograda.

atelje slikarka

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar