Mira Adanja-Polak i Vi – 3. mart 2012.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Profesor dr Vladimir Đukić, direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, govori sa kojim se on problemima sreće svakodnevno. Koliko može da odgovori zahtevima svoje profesije u postojećoj situaciji? Koliko su ljudi svesni centra koji je otvoren 24 sata za sve iznenadne traumatske situacije koje se dogode? Kako prevazilaze teškoće i koliki je pritisak na ovu specifičnu medicinsku ustanovu?

Kakvu vodu pijemo? Da li je redovno plaćamo, da li je štedimo? Da li o vodi mislimo samo onda kada nestane vode? Da li smo uopšte svesni koliko smo bogati samo zato što imamo vodu? Gost emisije je Dragoslav Bulatović, pomoćnik generalnog direktora Vodovoda.

Iz Slovenije nam je došla u goste Slavica Janošević. Završila je građevinsku školu, ali se opredelila da uči za graditelja violina u ateljeu profesora Vilima Demsara u Ljubljani. Ovim poslom bavi se već 18 godina. Gledajući ovu emisiju u Sloveniji, odlučila je da jednu od violina koje je napravila pokloni talentovanom detetu i na taj način se priključi započetom projektu ove emisije.

Profesor dr Milan Popović, neuropsihijatar i psihoanalitičar, poznavao je Milevu Ajnštajn. Kada su dolazili u Beograd, Albert i Mileva Ajnštajn boravili su u njegovoj kući, gde on i danas živi. Njegovo kazivanje je zanimljivo i ekskluzivno. Profesor Popović je među prvima pisao o Milevi Ajnštajn.

Kada je neko invalid, onda je već dovoljno velika muka da administracija i nelogični propisi ne bi trebalo da takvim ljudima zagorčavaju život. Čućete kazivanje Dragana  Ivanovića.

Prirodnjački muzej ima mali prostor za svoju stalnu postavku. U depoima ima mnogo toga što treba videti, ali prostora nema.

Čućete zvezde Metropolitena.

Helge Vlahović više nema. TV gledaoci iz čitavog regiona pamtiće je po savršenom profesionalizmu, umerenosti i dostojanstvu.

Kako se ulepšavaju mačke pred veliku izložbu u aprilu u Beogradu?

U poseti Emanuelu Horovicu, violinisti i kolekciopnaru dragocenih violina.

https://www.youtube.com/v/SHsWzc1KC7Y

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

2 komentara na “Mira Adanja-Polak i Vi – 3. mart 2012.”

  1. Veliki pozdrav i poštovanje, gospođo Adanja-Polak. Veliko zadovoljstvo mi je što mogu da vam se obratim i tražim pomoć od vas za dodelu violine. Ime mi je Sandra Galat, inače sam učenica S. M. S.“Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Već duže vreme mi gori pod nogama. Violina koju trenutno koristim nije adekvatna za program koji izvodim na njoj. Trenutno sviram Koncert „Khachaturian d-moll“, „Bach sonata a-moll“ III/IV stav, „Paganini caprise 16.“, „Dancla etida br. 3 op. 73“. IV sam razred srednje muzičke škole, bliži se i maturski koncert, a i prijemni ispit na koji moram da izađem sa boljom violinom da bih mogla da postignem bolji kvalitet u izvođenju tih dela. Mogu da vam pošaljem snimak sa prošlogodišnjeg međunarodnog takmičenja u Sremskoj Mitrovici na kom sam dobila prvu nagradu. Nisam u mogućnosti finansijski da sebi priuštim bolju violinu. Hvala vam unapred. Za više informacija možete me kontaktirati na e-mail. Hvala još jednom.

    Odgovori
  2. Poštovana gospodjo Adanja-Polak, gledala sam sa velikim zadovoljstvom Vašu emisiju od 3. marta 2012. godine. Posebno sa pažnjom pratim onaj deo emisije u kojem posredujete u poklanjanju muzičkih instrumenata darovitim učenicima. To su oni učenici koji nemaju materijalne mogućnosti da ostvare svoje želje za posedovanjem sopstvenog instumenta. Pre dva meseca u mom gradu Kikindi gostovao je po koji put maestro violine Jovan Kolundžija. Na istom pretkoncertu svirala je naša dvanaestogodišnja sugrađanka Stefanija Udicki, učenica IV razreda muzičke Škole za talente u Ćupriji. Stefanija je violinom osvojila bezbroj pokrajinskih, republičkih i međunarodnih nagrada. Posebno su je zapazili na nastupu u Centru lepih umetnosti Guarneri, gde ju je maestro Kolundžija obavestio da dolazi u Kikindu, njen grad, i da je poziva da bude gošća na njegovom koncertu. Tada je pre nastupa maestra Kolundžije svirala vrlo ozbiljno delo Nikola Paganinija. Redovno prateći Vaš projekat, gospođo Adanja-Polak, o dodeli muzičkih instrumenata za darovite učenike, osetila sam potrebu kao dugogodišnji muzički pedagog iz Kikinde da Vam se obratim sa molbom da pomognemo devojčici Stefaniji iz mog grada koja živi sa majkom i dve sestre. Posle očeve iznenadne smrti majka ostaje sa svoje troje dece i zapošljava se u kikindskom pozorištu kao kostimograf. Stefanija svira na pozajmljenoj školskoj violini 3/4 pa sam htela da Vas zamolim da pročitate ovo pismo gospođi Slavici Janošević, graditeljki violina iz Slovenije, i da je zamolite da pokloni celu violinu našoj sugrađanki Stefaniji Udicki. Unapred zahvalna u ime svih profesora muzike iz Kikinde. P. S. Zamolila sam za celu violinu jer će devojčici Stefaniji ubrzo narasti šaka i biće joj potrebna cela violina. Molim Vas da mi odgovorite na pismo ukoliko Vam budu neophodni još neki podaci o Stefaniji. Sa poštovanjem, Ljubica Munćan, profesor muzičke umetnosti iz Kikinde.

    Odgovori

Ostavite komentar