Mira Adanja-Polak i Vi – 7. novembar 2009.

Subota, 14:05, Prvi program RTS-a

Novi virus gripa napada pluća. Kako se to vidi? Koji su simptomi? Šta tačno znači otežano disanje? Kako se ono dijagnostifikuje? Koja je funkcija veštačkih pluća? Gost emisije je prof. dr Predrag Minić, načelnik službe za ispitivanje i lečenje bolesti pluća u Institutu za majku i dete u Beogradu. Govori o tome kako se zapaljenje pluća odražava na decu, zašto je fokus na plućima kada se govori o virusnom gripu, kako prepoznati, šta preduzeti. Profesor se upravo vratio iz Amerike. Kakva su tamo iskustva? Gost emisije je i prof. dr Miomir Pelemiš, direktor Klinike za infektivne bolesti Srbije, koji govori o tome šta se dogodolo od prošle subote, kada je bio gost, do ove subote. Koliko ima zaraženih i šta je pravi dokaz da je neko umro od novog gripa?

Na poziv da darujete muzičke instrumente javila se Beograđanka Julka Radišić, kojoj smo otišli u posetu. Violinu na kojoj već dugo niko ne svira poklanja talentovanom detetu. Imala je oduvek želju da violina pripadne nekome ko ne može da je kupi, a želi da ima svoju violinu.

U gostima je klavirski duo "Ingmar", koji za ovu priliku sviraju na jednom klaviru. Kao duo inače nastupaju na dva klavira. Upravo su se vratili iz Rima, sa takmičenja gde su proglašeni za najbolje u ovoj kategoriji. Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić – dobitnici nagrade u Rimu.

O Lazaru Trifunoviću, istoričaru umetnosti i njegovom umeću tumačenja umetnosti – bilo je više reči dok je bio živ. Ipak, niko nikada nije na jednom mestu okupio sve ono što Lazar Trifunović jeste. Kustos Narodnog muzeja u Beogradu Vesna Kruljac o njemu je napisala knjigu, koja će uskoro biti predstavljena u Narodnom muzeju, gde Vesna Kruljac radi.

Gost u studiju je arhitekta Miloš Sekulić, koji već dugo živi u Njujorku. Govoriće o onome što se tamo radi, a videćemo i izvedene projekte čiji je autor. Njegova uska specijalnost su velike robne kuće kojima se mnogi dive. Kada je otišao u Ameriku i da li namerava da se vrati?

U poseti Donu Flamenku, najčuvenijem obućaru u Madridu. Kod njega cipele kupuju najčuveniji igrači flamenka u svetu. Nije to obična cipela…

Videćete deo dokumentarne serije emisije "Berlinski zid" Mire Adanje-Polak snimnjen pre 18 godina. Kada se to pogleda sa vremenske distance, korisno je i za autora i za gledaoca.

U Francuskoj školi u Beogradu podeljene su diplome za položene ispite iz stranog jezika: francuskog, engleskog i srpskog. Ti sertifikati su međunarodno priznate potvrde o znanju jezika u određenim kategorijama. Prilikom uručenja ovih diploma, ostavrena je saradnja sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar