Mira Adanja-Polak i Vi – 21. maj 2016.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Bila sam u Sofiji i razgovarala sam sa premijerom Bugarske. Bojko Borisov mi je pokazao gde radi, pričao mi o svojim sećanjima na detinjstvo, kako je nekada svom ocu krišom nameštao televizijsku antenu ka Jugoslaviji kako bi mogao da gleda fudbalske utakmice. Govorio je o tome da mu je bilo teško da primeni sve zahteve Evropske unije u svojoj zemlji pred ulazak Bugarske u zajednicu evropskih država, jer smo mi sa Balkana drugačiji, kako kaže. Bojko Borisov je premijer skoro punih osam godina, bio je gradonačelnik Sofije i ponosan je na ono što je uradio. Velelepna zgrada Ministarskog saveta u Sofiji na zidovima ima fotografije svih premijera Bugarske. Videla sam jednu Bojka Borisova iz njegovog ranijeg mandata. Nije se mnogo promenio.

Gost emisije je proslavljeni profesor matematike Jovan Knežević iz Šeste beogradske gimnazije u Beogradu kome su deca dala nadimak Joca Ubica. Kako on vidi vaspitanje dece? Kojim se principima rukovodi i kako ih vaspitava kroz matematičke principe?

Često se čuje da postoje jeftinije i skuplje proteze koje se ugrađuju u kukove. Šta je tu istina, a šta je kriterijum – cena ili vrsta oštećenja? Šta će se kome ugraditi – objašnjava prof. dr Zoran Blagojević iz Ortopedske bolnice na Banjici.

Hor bečkih dečaka
Hor bečkih dečaka

U goste dolazi Gerald Virt, direktor proslavljenog Hora bečkih dečaka, na sam dan koncerta u Beogradu. Nekada i sam član hora, govori o neverovatnoj organizaciji i odricanjima kako bi ovaj hor, koji postoji 500 godina, i dalje bio nosilac najvišeg nivoa muziciranja.

Gerald Virt, direktor Hora bečkih dečaka
Gerald Virt, direktor Hora bečkih dečaka

Srđan Vukašinović svira harmoniku u Ciriškoj operi. On sada projektuje harmoniku koja je laka: pravi je od karbona, jedne vrste plastike, zalaže se za to da harmonika uđe u sve muzičke škole. Održava koncerte širom sveta, predaje muziku na Ciriškom faklultetu. Bio je prvak sveta 1999. godina u klasičnoj muzici. Zalaže se za uvođenje džez-harmonike na studijama muzike.

Srđan Vukašinović, magistar harmonike iz Ciriha
Srđan Vukašinović, magistar harmonike iz Ciriha

Ovih dana, za Noć muzeja, otvorena su vrata ateljea umetnika koji žive u istoj kući na Kosančićevom vencu 19 u Beogradu, gde je živela do smrti i Olja Ivanjicki. Ima nade da će njen atelje, koji je ispražnjen i pohranjen u depoe Muzeja, biti vraćen na svoje mesto i da će atelje postati spomen-soba ove slikarke. To obećanje dato je Fondu Olje Ivanjicki iz Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Atelje slikarke Olje Ivanjicki
Atelje slikarke Olje Ivanjicki

 

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar