Mira Adanja-Polak i Vi – 28. maj 2016.

Subota, 14:00, Prvi program RTS-a, uživo

Đerdap je za mnoge u svetu bio granični kamen između Istoka i Zapada. Čitav taj potez zvali su tada gvozdenom zavesom. Đerdap je najveća hidroelektrana u Srbiji, bila je peta u svetu kada je puštena u pogon sa punim kapacitetom maja 1972. godine. Na granici između Srbije i Rumunije ovaj gorostas proizvodi struju i nije bilo đačke ekskurzije koja nije u svoj program uvrstila posetu Đerdapu. Dragan Maksimović, direktor Đerdapa, omogućio je da se ekipa spusti na 70 metara ispod nivoa Dunava. Kaže da se TV kamere nisu spustile do sada na tu dubinu. Prolazila sam kroz hodnike, gledala u vrata koja su me odvajala od vode u dubinama Dunava. Svaki kutak ove grdosije bio je vredan svih napora i neverovatnog doživljaja.

Mira Adanja-Polak u hidroelektrani Đerdap

Dr Marija Đorić, naučni saradnik na Institu za Političke studije u Beogradu, za temu doktorata imala je ekstremizam, terorizam i nasilje. Njena najnovija knjiga bavi se političkim nasiljem, a knjiga „Ekstermna levica“ bazirana je na najnovijim istraživanjima i objašnjava zašto se taj fenomen događa baš sada u svetu, kako ga suzbiti i čime je ta pojava izazvana.

Dr Marija Đorić, naučni saradnik
Dr Marija Đorić, naučni saradnik

Irina Subotić, istoričar umetnosti, dugogodišnji je kustos Inostrane zbirke u Narodnom muzeju i govori o blagu koje Narodni muzej ima i koje do sada nije nikada nije izlagano u celini.

Irina Subotić, istoričar umetnosti
Irina Subotić, istoričar umetnosti

Jelenu Milić upoznala sam u Kini. Ona studira u Šangaju. Sada pokazuje svoj rodni grad Užice jer je došla na kratko kući. Odlazak u Kinu zadržao ju je tamo i dao joj šansu da razvije svoje mogućnosti na terenu koji do tada nije poznavala.

Jelena Milić
Jelena Milić

Li Katarina Dafna, učenica Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, dobila je poziv sa Muzičke akademije u Lincu da nastavi školovanje u Austriji. Kako vidi svoju karijeru i kako vidi odvajanje od porodice? Koliko se odriče svega radi buduće karijere.

Li Katarina Dafna, pijanista
Li Katarina Dafna, pijanista

Gost u studiju je Nik Adi Raman, otpravnik poslova Ambasade Malezije, koji živopisnom igrom devojaka u studiju poziva gledaoce da dođu na dobrotvorni bazar u Ambasadu Malezije 4. juna, gde je predviđen celodnevni program kako bi se sakupila pomoć za decu ometenu u razvoju.

Malezija
Malezija

Slike u studiju izlaže Marija Zdravković.
Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar