Intervju sa Jovankom Broz

Čućete tonski zapis intervjua sa Jovankom Broz. Razgovor sa njom zabeležen je na tonskoj traci, u njenom domu u Beogradu, devedesetih godina prošlog veka, kada je zaista bila prepuštena sama sebi i svojim mislima, u procesu dokazivanja da bi ostvarila svoja prava kao supruga Josipa Broza Tita.

Jovanku Broz srela sam u nekoliko navrata u želji da sa njom napravim televizijsku emisiju. Njena spontanost i otvorenost iznenadila me je i obradovala, a njena iskrenost me je rastužila i ostavila u velikim nedoumicama. Ko se sve plašio njenih iskaza i njenih svedočenja?

Sećam se da mi je bilo u nekoliko navrata veoma neprijatno, jer kada me je posluživala čajem i kolačima, ona je bila ta koja je sve to iznosila pred mene, a ja sam tada bila u situaciji da imam slike svih nas gde Jovanka stoji pored Tita i da nisam ni tada ni sada u situaciji da je drugačije zamišljam.

Mira Adanja-Polak i Jovanka Broz

Svaki razgovor sa njom ostavljao mi je gorak ukus u ustima i terao me na razmišljanje o sredini u kojoj živim, o nepravdama koje se teško ispravljaju i o tome da u nekim slučajevima nema popravnog ako je neko delo nekog povredilo ili ako je nečiji život uništen.

Jovanka Broz

Jovanka Broz bila je nedodirljiva dugi niz godina. Prvi put su ljudi u Jugoslaviji čuli njen glas kada sam je intervjuisala samo na kratko za Dnevnik Televizije Beograd. Tada se prvi put i čuo njen glas. Taj kratak susret sa njom 1975. godine, kada je bila u poseti Sremskoj Kamenici, obezbedio mi je i kasnije posete.

Sećanje na te posete sada, kada je Jovanka Broz u bolnici, kada se bori za život i kada se svi interesuju za njeno zdravlje i pokazuju emocije za jednu ženu koja je bila dugo vezana za vladara naše zemlje – a zbog toga na neki način i kažnjena – navelo me je da emisiju ponovo prikažem i u ime svih zamolim oproštaj za nepravdu koja joj je nanesena.

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

Ostavite komentar