Oduševljena sam Japanom

Mira Adanja Polak, autor emisije "Ekskluzivno"
 
Ove subote u 14.15 sati na Prvom programu RTS biće emitovana nova epizoda serijala "Ekskluzivno" Mire Adanje Polak. Ovog vikenda autorka se odlučila da gledaocima prikaže reportažu snimljenu pre dve godine u glavnom gradu Japana Tokiju i njegovoj okolini.

– Slobodno mogu reći da je ova emisija jedan od mojih reporterskih dometa. Bez znanja jezika uspela sam da ostvarim savršenu komunikaciju sa Japancima. Mnogi koji su već bili u prilici da je pogledaju, kažu da sam na sjajan način uspela da izvučem emociju iz ljudi. Imala sam veliku sreću da mi je snimatelj na ovom putovanju bio polujapanac, tačnije njegova majka je Japanka, a otac Nemac. Kada smo pošli da snimamo emisiju "Ne govorim japanski", on je bio vrlo skeptičan, ali sam objašnjavajući rukama i nogama uspela da se sporazumem, i više od toga – priseća se autorka i otkriva da sličnu emisiju priprema i za jesen budući da je nedavno boravila u Izraelu.
 
– Važno je da ljudi prepoznaju vašu autentičnu zainteresovanost za neku priču jer onda i kamera to može da zabeleži na pravi način. Bila sam fascinirana koliko su Japanci posvećeni religiji i tradiciji. Bez obzira na to što prednjače u visokim tehnologijama, poznati su po tome što žele da očuvaju tradiciju. Neverovatno je koliko su ljubazni, topli i koliko vole svoju zemlju. Od njih možete naučiti šta zaista znači skromnost i koliko se pažnje polaže na naizgled male stvari. Kada tamo kupite neku sitnicu, prodavci vaš poklon pakuju sa toliko ljubavi i mašte, da sam odlazila u različite prodavnice i kupovala razne stvarčice prijateljima samo da bih gledala na koje sve načine mogu da vam spakuju darove. Sjajan narod. Dovoljno je reći da su neki od njih silazili i pet stanica ranije kako bi me dopratili do mesta na koje sam krenula! – zaključuje Mira Adanja Polak i najavljuje da će od polovine septembra ponovo krenuti premijerna izdanja.

– Konačno, posle tri godine traganja došla sam do čoveka koji je sveprisutan u životu engleske kraljice. Tu emisiju ćete gledati od jeseni, baš kao i priču o ženama koje imaju preko 55 godina, a uspele su da osvoje Kilimandžaro.

(Milica Kuzmić, „Blic“, 1. avgust 2010)

Lakše ćete pratiti šta radim i emisije koje želite da pogledate ako preuzmete aplikaciju za Android i iPhone.

1 komentar na “Oduševljena sam Japanom”

  1. Tradiciji – da, religiji – ne! Niste ih ukapirali. Posecuju verske objekte obicaja radi, a ne veruju stvarno. Zanimljivo da svestenstvo nema problema sa tim.

    Odgovori

Ostavite komentar